Kdyby udeřil v Česku, srovná ho se zemí! Ničivý hurikán Florence je u pobřeží

Na východní pobřeží USA v následujících hodinách udeří hurikán Florence. Rozhodně to ale nebude obyčejný hurikán. Evakuováno kvůli němu bylo už zhruba milion a tři čtvrtě obyvatel a renomovaná společnost odhadla, že napáchá škody za neuvěřitelných 3,7 bilionu korun. Jak ukázal český hydrometeorologický ústav, oko hurikánu je mnohem větší než celá Česká republika!

Kdyby udeřil v Česku, pravděpodobně by celou zemi v mžiku nenávratně zpustošil a ještě by nadělal paseku i v sousedních státech. Tak obrovský je hurikán Florence, který jen během několika hodin udeří na pobřeží Severní a Jižní Karolíny.

Porovnání s velikostí naší země přinesl český hydrometeorologický ústav. A obrázek více než dostatečně vypovídá o tom, proč ve Spojených státech panuje taková panika.

Evakuováno bylo už přibližně 1,7 milionu obyvatel a s tím, aby unikli do bezpečí, na Američany z krizových oblastí naléhá i prezident Donald Trump. „Běžte pryč. Nezahrávejte si. Je to opravdu silná bouře, která přinese ohromné množství vody,“ varoval na Twitteru.

Kdyby hurikán Florence udeřil v Česku, srovnal by ho se zemí.

V ohrožených oblastech lidé na poslední chvíli zabezpečují své domy či obchody. Čerpací stanice nefungují, všechno palivo z nich totiž nabrali lidé, kteří prchají do vnitrozemí. Z některých věznic také musely být evakuovány a přemístěny stovky trestanců.

Lidé na poslední chvíli vykupují zásoby.

Podle odhadu nebude to vůbec největší ohrožení představovat vítr, ale voda, kterou hurikán Florence na pevninu přižene z oceánu. A je téměř jisté, že se oblast bude z ničivého živlu vzpamatovávat ještě hodně dlouho.

Hurikán Florence je nebývale obrovský.

Přežene se přes území, na němž se nachází například několik elektráren. V důsledku toho se očekává, že na několik dalších týdnů v oblasti vypadne elektřina. 

Řada společností se už pustila do odhadů, na kolik peněz vyjdou škody, které Florence napáchá. Některé mluví o zhruba 30 miliardách dolarů, což je v přepočtu 660 milionů korun, například společnost CoreLogic ovšem zachází ještě dál, hovoří o 170 miliardách dolarů, což představuje těžko uvěřitelných 3,7 bilionu korun!

Hurikán Florence napáchá škody minimálně za stovky miliard korun.

Stav pohotovosti platí pro Severní a Jižní Karolínu, Georgii, Virginii, Maryland a Washington DC. V tuto chvíli má Florence třetí kategorii, pravděpodobně však zesílí a stane se nejničivějším hurikánem, který východní pobřeží za několik desítek let zasáhl. Očekává se, že se na pevninu dostane v pátek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:10 pátek 11. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 9
  • 8
  • 8
  • 7
  • 6