Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Klan bratrů Čižinských — politický aktivismus, který skončil na mělčině

    Sourozenci v politice nejsou v Česku žádná vzácnost. Často jejich působení doprovází řevnivost, jako je to v případě bratrů Okamurových, nebo naopak souznění a vzájemné poplácávání po ramenou, jako je to u pirátů Mikuláše Ferjenčíka a Olgy Richterové. Spojení bratrů Čižinských je jiné kafe. Zatímco nejstarší Pavel na počátku roku 2020 skončil jako starosta Prahy 1, mladšímu Janovi se rozplynul sen o politické „great game“ zakončené usednutím do premiérského křesla, čímž se ve své době netajil. Nejmladší Kryštof má za sebou zatím jen neúspěšnou kandidaturu do Evropského parlamentu před dvěma lety a od té doby o něm není slyšet.

    Nejprve optimismus, pak odvolání a odchod do opozice

    Starší bratr Pavel Čižinský psal svůj politický životopis v Praze 1. Po volebním debaklu v komunálních volbách v roce 2018 skončil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký za TOP 09. Úspěch v srdci metropole naopak slavil Pavel Čižinský, který se nakonec stal starostou této městské části. Padala slova o historickém úspěchu v Praze, pomoci bratrovi i proměně městské části i celé Prahy. Optimismus ale nevydržel příliš dlouho. Radnice Prahy 1 v lednu 2020 zažila politický otřes. Zástupci tří opozičních stran Čižinského vyšachovali a poslali do opozice. Reálným a pro voliče viditelným výsledkem bylo, že Pavel Čižinský v podstatě přivedl do křesla starosty městské části bývalého člena ODS Petra Hejmu, kandidujícího v roce 2018 za STAN. Snaha o radikální změnu skončila fiaskem.

    Pavel Čižinský

    Aktivismus, který zafungoval jen v komunálu

    Rovněž příběh politického aktivisty Jana Čižinského začal téměř pohádkově. V roce 2017 se mu díky preferenčním hlasům podařilo usednout v Poslanecké sněmovně za KDU-ČSL. Následně stranu opustil, založil si vlastní hnutí Praha sobě, se kterým v roce 2018 zvítězil v Praze 7. Hnutí se probojovalo i do celopražského zastupitelstva a Čižinský ho nakonec přivedl i do současné koalice s Piráty, TOP 09 a STAN.

    Jan Čižinský prosazoval po posledních komunálních volbách v Praze v podstatě jednoduché cíle, na kterých chtěl postavit svůj budoucí úspěch. Zabránit koalici ODS a ANO, a to jak v Praze, tak případně v budoucnu na celostátní úrovni. Vedle toho si dělal zálusk na funkci pražského primátora a netajil se záměrem zamířit i do nejvyšších pater české politiky.

    Jenomže Čižinského rétorika stále více narážela na odpor, a to jak koaličních partnerů v Praze, tak i u lidovců, za které získal poslanecké křeslo. Starosta Prahy 7 začal být vnímán jako protivník, s nímž nemá cenu uzavírat nové politické dohody a kterému není radno dávat příliš veliký prostor pro uskutečnění ambiciózních cílů.

    Postupně Čižinskému nezbylo nic jiného než se stáhnout a pokusit se popularitu vzkřísit politickým aktivismem v podobě spolupráce s iniciativou Milion chvilek pro demokracii. Zbylo zklamání a otazníky, kde se utratily peníze na kampaň od všemožných dárců a sponzorů. Spojení s politicky labilním a nezkušeným Mikulášem Minářem nevyšlo a nenašlo se ani 3000 statečných v jeho vlastním projektu, který měl – už asi po stopadesáté – radikálně změnit českou politiku.

    Čižinský

    „Nikam se necpu,“ prohlásil Jan Čižinský v letošním červnovém rozhovoru poté, kdy bylo už jasné, že jeho sen o vstupu do velké politiky se rozplynul. Nepomohla mu ani „last minute“ tlačenka na pražskou sněmovní kandidátku od současného předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, který zřejmě Čižinského vnímal jako zachránce, jenž z lidovců v Praze může učinit trochu víc než jen neviditelnou suitu na společné kandidátce koalice Spolu v čele s Markétou Pekarovou Adamovou.

    Na pražském magistrátu nakonec Čižinskému se zástupci z hnutí Praha sobě nezbylo nic jiného než pomáhat pirátskému primátorovi Zdeňku Hřibovi v jeho experimentech a spoléhat, že radní pro dopravu Adam Scheinherr svými nápady i reálnými kroky hnutí Praha sobě před příštími komunálními volbami zcela neodrovná.

    Kontakty na landsmanšaft a Witikobund?

    Oběma Čižinským nepomohly ani čilé kontakty se zástupci Sudetoněmeckého landsmanšaftu, nebo dokonce jeho radiální odnože v podobě organizace Witikobund. Pavel i Jan Čižinští si opakovaně vyměňují komplimenty s Berndem Posseltem, což si sympatie u většiny české společnosti získá jen velmi těžko. Pokud by se Jan Čižinský skutečně rozhodl bojovat o premiérské křeslo, mnohé informace, které prosakují na veřejnost, by zapůsobily jako třaskavá nálož. Pražskou kavárnu i politické konkurenty ale již tyto poněkud obskurní kontakty příliš neberou. Oba Čižinští se odpálili především sami a nad jejich politickou budoucností se nejspíše zavřela voda.

    Pavel Čižinský

    Rozhoduje odpovědný pragmatismus, ne aktivistické řeči

    Pragmaticky uvažující část aktivistické fronty, které jde o politickou moc a funkce, pochopila, že přes iniciativy, dobrovolnické milice, se kterými to zkoušel Jan Čižinský nebo Mikuláš Minář, to ve skutečnosti nepůjde. Proto vsadila na organizovanou stranickou politiku, byť se to snaží maskovat všemožnými líbivými frázemi o nezbytnosti vyčištění státu i stranické politiky. Fotky zdánlivě plných náměstí lemují profily narychlo stvořených koaličních slepenců na sociálních sítích, ale politika se dále bude utvářet v předivu, často složitých politických dohod a kompromisů. Jan ani Pavel Čižinští jich ale nebyli příliš schopni, proto také jejich úspěchy a charisma poněkud pohasly. Potenciální sympatizanty si tak na celostátní úrovni celkem bez problémů přebrali Piráti, STAN a Přísaha.

    V nadcházejících sněmovních volbách se jistě hraje o hodně. Kromě toho, kdo bude příštím premiérem, třeba také o to, které tváře či celé partaje voliči pošlou pryč z politického ringu. Tradiční levicové strany mají namále a rozpad účelově vzniklých a poněkud umělých koalic Spolu a Piráti + STAN je velmi pravděpodobný bez ohledu na přesné výsledky jednotlivých politických uskupení. A určitě se vynoří také spousta generálů po bitvě, kteří budou mentorovat nad tím, jak měla antibabišovská opozice všechno udělat jinak. Mohou mezi ně patřit i Čižinští, ale směr a budoucí dynamiku české politiky již budou utvářet jen velmi těžko. Jejich aktivismus skončil na mělčině jako bárka, která ztratila vítr z plachet.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:25 pátek 28. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      63
    • Trapas
      17
    • Haha
      11
    • Tvl
      6
    • Sladký
      4
    • Cože
      3