Ohňostroj si vzít nedáme, vzkázali Pražané Hřibovi. Davy lidí zaplavily okolí Vyšehradu

Po celém světě města pořádala velkolepé ohňostrojové show, kdežto Praha si měla vystačit s průměrným videomappingem. S tím se ovšem na Nový rok nechtěli smířit organizátoři neoficiálního pražského ohňostroje a zájem o tradiční světelnou podívanou byl enormní. Příval Pražanů, kteří si přáli show vidět, byl tak velký, že kvůli němu provoz omezilo i metro.

Už v polovině loňského roku dal pražský magistrát jasně najevo, že pro své občany nebude organizovat tradiční ohňostroj a nahradí jej videomappingem, který bude promítán na budovu Národního muzea.

To se ovšem nesetkalo s pochopením mnoha Pražanů a po středečních událostech je jasné, že se lidé v hlavním městě neztotožnili s rozhodnutím svého primátora.

Projekce na budově Národního muzea měla sice název „My všichni jsme Praha“, ale primátor Zdeněk Hřib svým rozhodnutím spíše Pražany rozdělil.

Přivítat a oslavit nový rok tradičním ohňostrojem si přály desítky tisíc lidí v hlavním městě a nejvíce se jich sešlo v okolí Vyšehradu, kde měl být podle organizátorů nejlepší výhled.

Kolem Nuselského mostu se tísnily tisíce lidí, které chtěly vidět novoroční...

Zájem byl dokonce tak velký, že kvůli němu některé vlaky metra ani nezastavovaly na Vyšehradě a proud lidí musel jít pěšky ze stanice Pražského povstání.

Piazzetta u Kongresového centra Praha byla beznadějně plná a organizátoři pustili Pražanům píseň Být stále mlád od Karla Gotta, kterému (společně s dalšími zesnulými osobnostmi) organizátoři ohňostroj věnovali.

Ohňostroj měl u lidí značný úspěch.

„Zažili jsme nyní něco neuvěřitelného, i přes všechny překážky (a že jich nebylo málo) a někdy až otevřenou snahu nám věc znemožnit se to podařilo. Viděli jsme ohňostroj, který nás myslím všechny v danou chvíli skutečně spojil. Chtěli jsme tam být a užít si oslavu příchodu nového roku, jak se sluší a patří,“ stojí na stránkách spolku, který pyrotechnickou show organizoval.

Pořadatelé ze spolku Ohňostroj pro Prahu přitom vyzývali lidi, aby sami a neorganizovaně žádné ohnivé show nepořádali.

Kolem Nuselského mostu se tísnily tisíce lidí, které chtěly vidět novoroční...

Profesionálně zvládnutá organizace však měla společnost přesvědčit o tom, že na tradici ohňostrojů není nic špatně. Na samotné pořádání neoficiálních oslav se skládali také samotní Pražané, kteří mohli přispívat na transparentní účet a nakonec se také přímo podílet na organizaci.

Lidé tedy poslali primátorovi jasný vzkaz s přáním, aby se profesionálně provedená pyrotechnická show do města pod záštitou magistrátu zase vrátila. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:44 pátek 1. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 52
  • 17
  • 17
  • 16
  • 14
  • 11