Reportáž z Řeporyjí: Jak si Novotný pozval Hřiba do své show na Mall.TV

Jak to dopadne, když dáte dohromady extrémního starostu Řeporyjí Pavla Novotného a primátora Zdeňka Hřiba s týmem PR poradců, se v úterý mohli přesvědčit návštěvníci místního úřadu. V obřadní síni, která je při jiných debatách s občany liduprázdná, se tentokrát tísnily desítky lidí, aby si poslechli debatu dvou komunálních politiků. Primátor se sice pochlubil tím, že si na „kobereček“ pozval pana starostu, ale ve skutečnosti to byl on, kdo vystoupil v pořadu svého hostitele Extrémní starosta.

Svou cestu do Řeporyjí, které mnozí Pražané jen s velkým sebezapřením nenazývají vesnicí, začal primátor Zdeněk Hřib (Piráti) fotografií z nádraží. Na natáčení dalšího dílu svého pořadu Kobereček primátor společně se svým týmem poradců vyrazil městskou hromadnou dopravou.

Zřejmě se obával toho, aby se mu nestalo něco podobného jako Jiřímu Pospíšilovi (TOP 09), který si nedávno postěžoval, že ho zaskočily dopravní uzavírky v Praze. Možná se primátor obával toho, že by se z centra do Řeporyjí autem vůbec nedostal.

Pavel Novotný si svého vzácného hosta pozval do obřadní síně, kde na něj už čekal Antonín Abrhám, jeden z místních obyvatel, který není s výkony svého starosty spokojen.

„Jindy jsem tady úplně sám. Na zasedání tady už lidé ani nechodí, už to raději vzdali,“ řekl nám Abrhám, jenž se přiznal k tomu, že s Novotným vede dlouhodobý boj.

Pavel Novotný se Zdeňkem Hřibem začali své vystoupení v pořadu Kobereček na...

Řeporyjskému rodákovi, který už oslavil sedmdesáté narozeniny, Novotný dokonce vzkázal, že ho „zadupe do země“.

„Říká o sobě, že je extrémní starosta. Na jeho slovník už jsme tady zvyklí, on se tím dokonce chlubí,“ postěžoval si dál Abrhám. Ten ovšem na naši přímou otázku, zda si také on neužívá jisté rebelství, když vede se starostou časté mediální roztržky, reagoval šibalským úsměvem a souhlasným pokýváním hlavy.

Přímo na místě se Novotný pochlubil Hřibovi „krásnou“ obřadní síní a pražského primátora se na rovinu zeptal, zda také cítí tu prosperitu, která z místa vyzařuje.

Ve skutečnosti bylo zjevné, že v Řeporyjích nebyli na návštěvu přesahující deset lidí příliš připraveni, a tak do místnosti museli nanosit hned několik různých druhů židlí. My můžeme jen doufat, že v danou chvíli ony židle nechyběly na důležitějším místě.

„Vidíte, jak jsme to tady pro vás připravili, pane primátore,“ chlubil se Novotný. Hřib ho ale hned na úvod zchladil: „To vidím, máte tady i vlajky. Jen vám tam nějak chybí ta pražská!“

Online přenos s oběma komunálními politiky začal přesně v osmnáct hodin a primátor se striktně držel poznámek, které pro něj připravil jeho PR tým, jenž mu rovněž před začátkem natáčení pořizoval fotografie na sociální sítě.

Síň byla přitom plná novinářů, kteří nepořizovali záběry jen pro pořad primátora Hřiba, ale také pro Mall.TV, kde má Pavel Novotný svůj pořad. Zdeněk Hřib se tak ten večer stal tváří média, které vlastní skupina PPF, podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč.

Pavel Novotný dostal od primátora jako dárek přilbu. Pro případ války s Ruskem...

Pavel Novotný dostal jako dárek přilbu, která mu má posloužit v případě, kdyby na Řeporyje zaútočila cizí mocnost. Což byla Hřibova narážka na to, že starosta městské části již stihl ve funkci vyhlásit válku Rusku.

Všichni účastníci debaty byli následně ujištěni, že byl obdarován také primátor. Starosta sice zatajil, o co se mělo přesně jednat, ale trochu tajemně dodal, že dárek předal „nahoře“, a oba politici po sobě hodili očkem.

„Jsem opravdu rád, že jste tady. Koukali jsme do kronik a primátor tady ještě skutečně nikdy nebyl. Byl tady Matuška týden předtím, než zdrhnul, a pak Nikita Chruščov, který se přijel podívat na naši kukuřici,“ prozradil zajímavost z místní kroniky Novotný, který zavzpomínal také na Jaroslava Kuberu.

V Řeporyjích plánují ohňostroj

„Má vzpomínka na něj je jen dva dny stará. Na kongresu nám ještě ukazoval krokoměr a chlubil se tím, kolik toho ušel. Když jsem se pak tu smutnou zprávu dozvěděl, po dlouhé době jsem si kladl otázku, zda nepřestanu kouřit,“ řekl hostitel debaty, ale ihned přiznal, že toto rozhodnutí zase rychle odložil.

Vzpomínka na stranický kongres zaujala i Zdeňka Hřiba, který se přiznal, že sraz ODS rovněž sledoval. „Vašeho kongresu si všimli asi úplně všichni. My jsme ho měli před vámi a nevšiml si nikdo,“ vtipkoval dobře naladěný primátor.

Střelbu do vlastních řad si jeden z nejznámějších pirátů užíval. „My máme jednu velkou výhodu, žádné zákulisní hry nevedeme. U nás to chodí tak, že to dáte na fórum, a už o tom vědí všichni,“ pochlubil se.

Pavel Novotný si návštěvu pražského primátora užíval.

Aby primátor svému hostiteli oplatil jeho pohostinnost (zda myslel připravené jednohubky v předsálí, nevíme), pozval jej do centra, aby společně prošli Prahu.

Novotný za pozvání poděkoval, ale následně Hřibovi přiznal, že pro příští rok připravuje zorganizovat v Řeporyjích ohňostroj. „Budu dělat, že jsem to neslyšel,“ reagoval primátor.

Největší změna ovšem přišla ve chvíli, kdy Zdeněk Hřib oznámil, že končí online přenos. Evidentně se poté ještě více uvolnil. V debatě s občany byl otevřený a rázem vůbec nepřipomínal toho politika, jehož mnozí považují za odměřeného a místy i arogantního.

„Uvědomuji si, že je mnoho věcí, které se dají dělat lépe. Chceme zlepšit spoustu věcí, ale bohužel ne vždy je to možné, nebo je to běh na dlouhou trať. Já žiju v Praze 11 a trápí mě třeba stav chodníků, ty komunikace jsou v hrozném stavu,“ přiznal Hřib.

Zvážněl také Novotný, který byl dotazován, proč zdvojnásobil daň z nemovitosti v Řeporyjích. 

„Já moc dobře vím, že jsou to výdaje v řádu tisíců korun a není to vůbec málo. Jenže my jsme dobrá adresa, vždyť na to snad máme, ne? Ty peníze, které tím vybereme, jdou přímo na občanskou vybavenost. Postavíme za ně dětské hřiště,“ slíbil panu Abrhámovi starosta, jemuž bylo předtím vytýkáno, že z debaty s občany udělal pouhý kabaret.

Na závěr celého setkání celá obřadní síň uctila památku Jaroslava Kubery minutou ticha.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:06 čtvrtek 21. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 121
  • 28
  • 18
  • 16
  • 16
  • 15