Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vládou jmenovaní Romové chyběli na pietě za ubodaného chlapce. Štve mě to, říká jeden z lídrů

    Celou zemí otřásla minulý vražda teprve čtrnáctiletého chlapce na nádraží v Hradci Králové. Jak se ukázalo, narkoman ho ubodal jen proto, že mu odmítl dát cigaretu. Protože mladík jménem Filip byl Rom, víkendové piety se zúčastnily stovky příslušníků právě této menšiny, chyběli však ti, které vláda nedávno jmenovala do Rady pro romské záležitosti. „Štve mě to, hlavně že se plácají po ramenou, přitom je nikdo z nás nevolil,“ říká pro Expres jeden z lídrů komunity a romský politik Mark Cavali.

    Romskou komunitu zasáhla vražda nejvíce. Jak oběť, tak i pachatel zrůdného činu k ní totiž patřili. Čtrnáctiletý Filip i narkoman přezdívaný Orion se dokonce podle všeho znali osobně.

    Muž, který platí za známou Hradeckou firmu a tamní Romové ho popisují jako problémového agresora s papíry na hlavu, který už v minulosti seděl, měl nezletilého chlapce bodnout do srdce a do plic podle všeho proto, že mu odmítl dát cigaretu.

    Právě za zavražděného Filipa se u hradeckého nádraží o víkendu konala pietní akce. Zúčastnily se jí stovky lidí, převážně Romů. Krátký projev pronesl také jeden z šéfů Asociace romských podnikatelů, sociálních podniků, spolků a živnostníků Marco Cavali, který se chystá kandidovat do Krajských voleb.

    „Dotklo se nás to všech, Romů i majority. Chceme také říct, abyste koukali, kam vaše děti chodí, s kým se stýkají, jací lidé se pohybují kolem nás. Víte, že v dnešní době to není lehké pro nás, pro všechny, pro rodiny, z naší romské komunity, abychom žili v nějaké harmonii, je to složité. Proto pojďme tady všichni vyjádřit úctu Filipovi a pozůstalým,“ řekl.

    V Hradci Králové se konala pieta za zavražděného Filipa.

    Expres.cz právě s Cavalim o akci mluvil. Jednu z předních tváří romské komunity potěšila vysoká účast, také chce konkrétně v Hradci pracovat na tom, aby k podobným událostem nedocházelo.

    „Paní primátorka slíbila spolupráci s naší asociací ARSZ.cz a již příští týden by mělo dojít k schůzce, kde projednáme možnosti, jak ovlivnit život Hradečanů k lepšímu. Naše pomocná ruka nabízí řešení v naší romské komunitě, chceme omezit tzv. potulku nezletilých, děti budou mít různé aktivity a také budou dostávat kapesné,“ prozradil Cavali.

    Marco Cavali

    „Také chceme pracovat s rodinami ze sociálně slabšího prostředí, především jim chceme pomáhat získávat práci a stát se plnohodnotnými spoluobčany. Také je potřeba si přiznat, že naše komunita se ve velkém měřítku potýká s drogami, to je třeba eliminovat a my máme v plánu určité kroky,“ dodal.

    „Vládní“ Romové nepřišli

    Co se Cavalimu na proběhlé pietní akci za čtrnáctiletého Filipa nelíbí, to je absence členů Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.

    Část romské komunity dlouhodobě nesouhlasí s tím, že za ni mluví zmocněnkyně Lucie Fuková, kterou do funkce nikdo nezvolil. Nově k ní do vládní Rady přibylo třináct členů.

    „Jsem opravdu zklamán, že nově zvolení zástupci romské komunity nedorazili a nevyjádřili tak úctu rodině a pozůstalým. Akorát si navzájem klepou na ramena, jakou čestnou pozici získali. Romové je přitom nevolili,“ vysvětluje Cavali.

    Fotogalerie