Mynářova partička lhala a balamutila lidi, běsní Němcová: Vládl kancléř za Zemana?

Velmi ostře se do prezidentových nejbližších spolupracovníků, hradního kancléře Vratislava Mynáře, mluvčího Jiřího Ovčáčka a poradce Martina Nejedlého, pustila senátorka Miroslava Němcová (ODS). Lhali, balamutili veřejnost, vykládali o buchtách a vinné klobáse pro Miloše Zemana a potají mu do nemocnice vodili návštěvy. Podobně jako Andrej Babiš (ANO) a Petr Fiala (ODS) chce, aby kancléř odstoupil. Není podle ní jisté, o čem rozhodoval prezident a čeho byl strůjcem on sám.

„V době koronaviru nemohli mnozí navštívit své blízké v nemocnicích ani se s nimi rozloučit. K těžce nemocnému prezidentovi v době opět sílícího koronaviru může každý, koho tam podloudně přivede kancléř Mynář. Zpupné papalášství a poškození kreditu ÚVN,“ rozohnila se na Twitteru Miroslava Němcová (ODS).

„Fraška pokračuje. Mynářova tisková konference byla výsměchem. Nedozvěděli jsme se nic. Slíbil vyvrácení lží o prezidentově stavu. Nejvíc o něm lže on a celý hradní tým,“ napsala do dalšího statusu senátorka, které hradní tanečky kolem zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana a celá rošáda kolem hospitalizace zvedly ze židle, podobně jako drtivou většinu jejích kolegů. 

„Jen mlžení a pokračující devastace úřadu prezidenta, naprosté selhání, které nemá obdobu ve fungujících demokratických zemích,“ doplnila bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny, která aktuálně vykonává funkci senátorky a je členkou komise pro Ústavu ČR.

Stav, jenž nastal v souvislosti se zdravotními problémy prezidenta a jeho (ne)způsobilosti vykonávat ústavní funkce, vidí jako velmi vážný problém, který je třeba rychle vyřešit. Prezidentovi muži se podle ní dopustili nejednoho vážného přešlapu.

„Lhali celé veřejnosti, stále vykládali nesmysly o tom, jak obědvá buchty a vinnou klobásu, jak je zdravý, jak žertuje, jak mu nosí monitor a podepisuje listiny,“ shrnula „práci“ hradního týmu pro Blesk Zprávy Němcová, která se vyjádřila i k tomu, jestli je možné rychle a efektivně odstavit hradního kancléře.

Policie by podle ní musela zahájit nějaké další úkony, v krajním případě by kancléř musel být vzatý do vazby. Jinak mu prý stopku neumí vystavit nikdo. 

„Zákon o Kanceláři prezidenta republiky mluví o tom, že vedoucího Kanceláře prezidenta republiky jmenuje a odvolává prezident republiky. Do té doby, než tyto kompetence přejdou na někoho jiného, nemůžeme dělat nic,“ říká senátorka.

„Bude to spíše tlak a doufání, že si kancléř Mynář uvědomí svou situaci a zdrží se jakýchkoliv kroků, které by mohly ještě dál eskalovat to podezření, že možná i v některých věcech zastupoval prezidenta, a že je obtížně prokazatelné, že věci, které jsou označovány jako kroky prezidenta, jimi skutečně byly,“ dodala pro Blesk Zprávy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:33 čtvrtek 17. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 102
  • 46
  • 17
  • 5
  • 3
  • 2