Zakažte to! Jak hru s muslimkou a Ježíšem přerušili extremisté Slušní lidé

Extremistická skupina Slušní lidé vtrhla do Divadla Husa na provázku a přerušila kontroverzní divadelní vystoupení, ve kterém Ježíš znásilňuje muslimku. Aktivisté nejdříve vytvořili řetěz tak, aby znemožnili hercům v hraní, poté se čekalo na příjezd policie, pod jejímž dohledem skupina opustila sál. Pasují se aktivisté do role ochránců lidských mravů a hodnot?

V sobotu večer uvedlo brněnské Divadlo Husa na provázku hru „Naše násilí a vaše násilí“, která pochází z dílny chorvatského režiséra Olivera Frljiče, jenž je pověstný provokativními tématy, která zpochybňují tradiční hodnoty a kladou mnoho politických a náboženských otázek. Aktivisté z hnutí Slušní lidé protestovali už před začátkem představení, příchozí diváky od hry zrazovali a nazývali je žumpou, pakliže takové umění podporují.

Asi deset minut po začátku představení pak skupina aktivistů vtrhla přímo na jeviště a snažila se představení zastavit. Chtěli jsme vydržet, chtěli jsme se podívat, o čem ta hra je. Od desáté minuty to byl maglajs, perverznosti, takže jsme šli na to jeviště,“ uvedl předseda hnutí Zdeněk Pernica, který je trojnásobný mistr v kickboxu a má bezpečnostní agenturu.

Po prvním přerušení v sále zůstalo ještě několik členů hnutí, kteří jen seděli a modlili se, ovšem poté, co došlo na klíčovou scénu, ve které Ježíš začne znásilňovat muslimku, začali křičet „Neurážejte Krista Pána!“, a tak je musela vyvést policie. „Vystoupili jsme při tom nejhorším,“ uvedla po tomto vyvedení jedna z aktivistek.

V Brně se ten den protestovalo od odpoledních hodin. Někteří protestovali proti uvedení představení, někteří za rovná náboženská práva. Před divadlem se protestující shromáždili kolem 17. hodiny a vyjadřovali svůj nesouhlas. „Toto představení popírá hodnoty evropské civilizace,“ nechal se slyšet jeden z protestujících, který hájil práva křesťanů. Aktivisté z hnutí Slušní lidé pak na místě rozdávali své propagační noviny.

Protestů se zúčastnil také někdejší předseda republikánské strany Miroslav Sládek, který aktuálně vede nové uskupení, což jsou Republikáni Miroslava Sládka. „Odmítám, aby takové představení financovalo město Brno z peněz daňových poplatníků. Ať si to ti herci, kteří beztak nedodělali ani základku, zaplatí sami,“ uvedl Sládek.

K incidentu se už začínají vyjadřovat i další umělci. Členové hnutí Slušní lidé si osobují právo cenzurovat umění, zničit představení a utlačovat herecký soubor přímo na jevišti. Vzpomeňte si na to na podzim při komunálních volbách. Násilí, buranství, hloupost, malost,“ napsala na svém Facebooku úspěšná spisovatelka Kateřina Tučková.

V rámci festivalu Divadelní svět Brno byla už ve čtvrtek uvedena jiná hra Olivera Frljiće, která útočí na papeže. Už tehdy členové hnutí Slušní lidé vyrazili do divadla, které však bylo uzavřené. Poté se vydali k hotelu, ve kterém jsou ubytováni herci hry Naše násilí a vaše násilí. „Šli jsme diskutovat,“ tvrdí zástupci hnutí na svém facebookovém profilu.

Proti uvedení hry se od dubna ohrazují politici i náboženští představitelé. Kardinál Dominik Duka se dokonce vyjádřil, že to, co si dovolilo Divadlo Husa na provázku, si nedovolili ani nacisté, ani komunisté. Musíme si uvědomit, co toto divadlo znamená. Jak je možné, že všichni herci, a to řekl dramaturg tohoto divadla, jsou muslimové? V této zemi snad nemusí umělecká sféra zachovávat žádné morální principy? Nemusí zachovávat zákony? Nemusí zachovávat ústavu?“ vyjádřil se o představení, které se dotýká témat uprchlické krize a zamýšlí se, zda lidé truchlí stejně nad oběťmi teroristických útoků v Evropě jako nad těmi z Bagdádu nebo Kábulu.

Oliver Frljić je uznávaný režisér, který je ovšem známý pro svoji kontroverznost a nepohodlné politické otázky, které se v jeho hrách objevují. Konkrétně hra Naše násilí a vaše násilí vyvolala ve světě mnoho ohlasů. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:36 pondělí 24. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 57
  • 17
  • 12
  • 9
  • 9
  • 8