Zavřené sjezdovky jsou plné lidí: Vymklo se to kontrole, lidé se nechrání, skiareály nabízí řešení

Sice je celá republika „uzamčená“, skoro vše se muselo zavřít v 5. stupni protiepidemického systému (PES), i skiareály dostaly stopku, ale lidi to neodradilo od toho, aby sjezdovky přímo vzali útokem. Majitelé skiareálů nabízí řešení, chtějí všemu dát řád. Jak na to reagoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)?

Lyžařské areály jsou od 27. prosince 2020 zavřené a má tomu tak být až do 10. ledna 2021, lidé si ale nechtějí nechat ujít zimní radovánky. Nelyžují, ale berou své děti bobovat a sáňkovat. Nikdo samozřejmě nemůže nikomu vyčítat, že chce vzít děti na čerstvý vzduch užívat si sněhu, ale nemá to žádnou organizovanost, davy lidí proudí, jak se jim to líbí. 

Asociace horských středisek (AHS) tvrdí, že otevřením skiareálů by se na kopce vrátil řád. „Za běžného provozu by mohly skiareály pohyb lidí organizovat pomocí frontových koridorů. Návštěvníci by se tak rozptýlili po celé sjezdovce,“ říká ředitel AHS Libor Knot.

Upozorňuje, že na dojezdech se shromažďují velké počty lidí. „Po takovém neřízeném nájezdu lidí jsou pak sjezdovky večer rozšlapané a plné odpadků,“ vysvětluje Knot.

„Lidem to nezakazujeme, jen je upozorňujeme, že tak vlastně porušují vládní nařízení,“ řekl správce areálu František Jílek pro ČTK.

Ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka celá situace zaráží a hledá řešení, co by se s tím dalo dělat. Bohužel o otevření skiareálů ještě nemůže být řeč.

„Osobně bych byl rád, kdyby se skiareály pustily brzy, pro provozovatele je to frustrující, mají vše připraveno a každý den je stojí velké zdroje. Zima jim musí zaplatit celý rok,“ řekl Blesk Zprávám vicepremiér.

I přes přísný zákaz se na horách objevuje stále více lidí na sjezdovkách.

„Režim pro lyžování je připraven, ale jsem realista. Situace v Evropě se vůbec nelepší, Slovensko, jedna z posledních zemí, kde se dalo lyžovat, vše zastavila od 1. ledna. Je to na rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví, budeme o tom jednat v pondělí,“ dodal Havlíček.

Zda vysvitne alespoň malá naděje, že by se lidé konečně dočkali každoroční zábavy, za níž ročně jezdí tisíce lyžařů, nechce potvrzovat. Přitom si uvědomuje, že tato situace je už dlouhodobě neudržitelná.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:12 neděle 2. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 52
  • 35
  • 23
  • 21
  • 18
  • 13