Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Držela dech, aby neplakala!“ Maminka popsala detaily případu z Blatné

    Učitelka prý shledala, že osmiletá dívka má jen naražený nos a může pokračovat ve výuce. Nos přitom měla zlomený a bradu odtrženou od čelisti! | foto: Facebook

    Otřesný případ ze základní školy v Blatné, kde se před několika dny ošklivě zranila teprve osmiletá žačka a učitelka jí podle matky neposkytla adekvátní pomoc, zřejmě bude mít dohru. Policie už spustila vyšetřování, které má zjistit, zda skutečně k pochybení učitelského sboru došlo. Maminka zraněné dívky Expresu prozradila detaily incidentu i skandální chování školy, která prý naznačuje, že si vymýšlí!

    O případu zarážejícího chování učitelky z Blatné jsme vás informovali v pátek. Teprve osmiletá dívenka ze třetí třídy spadla ve škole ze zhruba metrové výšky na obličej, podle její maminky však třídní učitelka zanedbala první pomoc a povinnost kontaktovat rodiče odbyla jen SMS zprávou, kterou matka po noční směně nezaregistrovala.

    Místo toho učitelka nechala žačku v bolestech pokračovat ve vyučování, a dokonce jí měla vynadat. Lékař přitom zjistil, že si dívka pádem zlomila nos a odtrhla si bradu od čelisti.

    Ředitelka školy však jakékoliv pochybení pedagogického sboru popírá. Na čí straně je pravda, teď již vyšetřuje policie. Ať tak, či onak, je zarážející, že učitelka těžce zraněnou žačku shledala jako schopnou celých dvou hodin výuky.

    Expres kontaktoval maminku zraněné dívky. Vyjádřila se k incidentu i k postoji školy, která nadále za svou učitelkou stojí.

    Chování učitelky je neomluvitelné

    „Při pádu na hlavu, po kterém dcera krvácela z nosu i z úst, je nesporná důležitost včasného vyšetření lékařem. Podle mě je naprosto neomluvitelné nezajištění pomoci nebo to, že mi nikdo nedal možnost, abych mohla včasně zareagovat alespoň já,“ říká paní Martina.

    „Navíc, kdyby učitelka postupovala v případě zástavy krvácení z nosu podle správného postupu a nechala by dcerku s hlavou v předklonu si tlačit prsty z obou stran na nos, musela by podle mého názoru zjistit, že dcera má s nosem něco v nepořádku.“ 

    Dívka si po pádu zlomila nos a odtrhla si bradu od čelisti.

    „Nechápu, jak si mohla troufnout jako pedagog se zodpovědností za děti takto zhodnotit zdravotní stav mé dcery a vystavit ji tak po pádu na hlavu s následným krvácením obrovskému zdravotnímu riziku,“ zlobí se.

    Sama mi na SMS neodpovídala!

    Martina v příspěvku na Facebooku, který sdílejí tisícovky lidí, vyjádřila znepokojení nad tím, že ji učitelka po zranění kontaktovala pouhou SMS zprávou. Na tu bohužel nezareagovala, protože odpočívala po noční směně v práci. 

    Ředitelka školy ale prohlásila, že informovat rodiče o úrazu dítěte zprávou je zcela v souladu se školním řádem, a naznačila, že pozdní reakce matky je pouze jejím problémem. To ale Martina nechápe.

    „Vedení školy tvrdí, že jsem mohla reagovat na SMS paní učitelky včas. Přitom sama učitelka na mou odpolední SMS ze dne úrazu, ve které ji informuji o povaze zranění, reagovala až po několika hodinách. To znamená, že já mám jako rodič na zprávu od paní učitelky reagovat okamžitě, zatímco paní učitelka si dovolí mi sdělit, že SMS ode mě dříve nezaznamenala?“ zlobí se.

    Bradu měla odtrženou od čelisti.

    Musela zdržet dech, aby neplakala

    A nerozumí ani dalšímu vyjádření ředitelky, podle něhož byla dcera po omytí v pořádku a na nic si nestěžovala. 

    „Co se týče vyjádření ředitelky školy ohledně toho, že dcerka po tom, co jí pomohla učitelka se omýt, už nekrvácela nebo že se běžně zapojila do výuky a na nic si nestěžovala, musím říct, že z mého pohledu nejde o pravdu,“ říká a vysvětluje:

    „Dcerka si sama měla vypláchnout ústa a sama si také měla poodtáhnout ret. Paní učitelka hodnotila její zdravotní stav pouhým pohledem. O následující hodině měla být dcera se zakloněnou hlavou,“ popisuje.

    Takhle dívenka dopadl po pádu.

    „Když přestalo krvácení z nosu, měla se připojit ke spolužákům ve vymalovávání obrázků. Dcera se mi svěřila, že musela zadržovat dech, aby přestala během hodiny plakat. Následný oběd ve škole odmítla jíst, protože měla v ústech krev,“ vysvětluje, že osmiletá dívka rozhodně v pořádku nebyla.

    Podle školy přeháním!

    Martinu ale rozhodně nešokuje jen přístup školy bezprostředně po incidentu. Její zaměstnanci se prý chovají zcela nezodpovědně i nadále!

    „Nechápu přístup školy, která se mě doposud ani jednou nepokusila ve věci úrazu dcery nijak kontaktovat. Veškerá komunikace se školou probíhá pouze z mojí iniciativy a ještě ke všemu ve mně celé vedení školy JAK Blatná vzbuzuje svým jednáním dojem, že řeším nepatřičné nebo že snad přeháním,“ popisuje Expresu.

    „Nos měla aspoň dvakrát takový jak normálně a celý do fialova. Pod dolními zuby pod dásní měla navíc odhalenou čelist!“ napsala matka na Facebook.

    Na závěr pak dodává, že se zraněná dcerka cítí čím dál lépe a bude v pořádku. Dosud se však děsí myšlenky, že celá situace mohla dopadnout mnohem hůř.

    „Má dcera měla štěstí, jsem šťastná, že bude v pořádku a že se nyní cítí dobře. Mrazí mě ale při pomyšlení, že by na následky tohoto pádu na hlavu přišla o život. A že by ředitelka i její zástupkyně, bráno logicky, mávaly školním řádem a nevnímaly by jakékoliv pochybení ze strany učitelky nebo školy.“

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:29 pondělí 23. července 2018. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      67
    • Tvl
      25
    • Trapas
      15
    • Super
      9
    • Haha
      8
    • Sladký
      7