Hledali 8 milionů, ale vraždili pro šest stovek! Klíčové informace o masakru v kolonii

Chladnokrevná vražda rodičů v zahrádkářské osadě Český Újezd u Střížovic měla loupežný motiv. Podle zjištění Lidových novin si vrazi přišli k pětičlenné rodině pro 8 milionů. Poté, co brutálně zabili rodiče před zraky jejich dětí, odešli jen s šesti stovkami. Muži se skrývali pod maskou a obětem zalepili ústa. Jedné z dcer se udělalo špatně...

Co se stalo 7. ledna v zahrádkářské osadě Český Újezd u Střížovic, kde se našla tři těla, bylo do této doby předmětem divokých spekulací. Za brutální vraždou měla stát krevní msta, obchod s drogami, vymáhání dluhů a nebyl vyloučen ani sexuální motiv. Podle nejnovějšího zjištění serveru Lidovky.cz vrazi u rodiny hledali značnou sumu peněz.

Cílem tohoto jednání bylo umožnit získat dosud neustanovené osobě částku ve výši 8 000 000 korun,“ stojí ve vazebním usnesení. Policie tyto informace s největší pravděpodobností získala z výslechu komplice vraha, který se pár dní po činu sám udal. Z dokumentu také vyplývá, že kriminalisté netuší, jak a kde by k takové částce rodina žijící v chatové osadě přišla. Pomocník vraha měl nicméně za „svoje služby“ slíbenou odměnu půl milionu korun.

Pojďme se tedy znovu vrátit do osudného večera do domku pětičlenné rodiny, jak se lze dočíst v policejní zprávě. V neděli 7. ledna zhruba v deset večer maskovaní vrazi M. B. a jeho společník J. T. přelezli plot a vkročili na pozemek manželů Marie (†45) a Aleše (†63). Nejprve legálně drženou zbraní zastřelili psa, následně plastovými pouty svázali manželský pár a tři jejich děti – dvacetiletého syna a dvě nezletilé dívky.

„Po spoutání poškozeným zalepili ústa a oči, poškození měli výrazný strach a báli se o svůj život a zdraví,“ píše se v policejním usnesení. Jedné z dcer se pak udělalo špatně a jeden z kriminálníků ji svázanou vynesl do pokoje v podkroví, kde ji uložil do postele. O údajném znásilnění dívky zpráva neinformuje. Do ložnice byl následně vynesen i otec Aleš. Komplic vraha vypověděl, že tím jeho „úkol“ na místě činu skončil a po půlnoci z domu odešel. Dle pokynu odešel z místa,“ uvádí se v dokumentu. Slíbenou odměnu půl milionu korun ale nedostal, před odchodem mu M. B. dal je šest set korun, které ukradl později zavražděnému Alešovi z peněženky.

To, co se odehrálo pak, nejde kriminalistům na rozum. Hlavní pachatel nejprve zastřelil oba rodiče a pak vyšel na dvorek a zbraň obrátil proti sobě. Co ho k tomu vedlo? Byl to vztek nad zjištěním, že manželé žádné miliony neměli? Rodina nebyla nijak majetná, Aleš S. pracoval na úřadu práce, jeho manželka v domově pro seniory. Více světla do případu může přinést právě vypovídající komplic vraha, který s družkou žil v chatové osadě a byl znám jako vykradač hrobů. Zásadní bude i svědectví dětí, které měla v péči ústecká nemocnice. Zatím se neví, zda se na horor v chatě také musely dívat a co od vrahů slyšely.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:48 sobota 26. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 6
  • 6
  • 5
  • 5
  • 3