Hlavní hygienička: Nevím, zda už máme vrchol pandemie za sebou, ale vedeme si dobře

Hlavní hygienička Jarmila Rážová se v rozhovoru pro iDNES.cz moc ve svých prognózách nechtěla ukvapovat, spíše byla více než obezřetná. Přece jen něco pozitivního pronesla. Jak je to s koronavirem teď? Proč si myslí, že zdaleka nejsme u konce?

Hlavní hygienička Jarmila Rážová je v hodnocení předvelikonočního uvolňování více než opatrná. Nechce nic zakřiknout, protože noví nakažení se po Velikonocích mohou kvůli inkubační době 14 dní ještě objevit. 

„Jsem pověrčivá, nechci to zakřiknout. Podle dostupných čísel jsme však na dobré cestě. Ale počkejme ke konci týdne,“ řekla v rozhovoru pro iDNES.cz.

Sama neví, jestli to nejhorší ještě nepřijde a kulminace onemocnění covid-19 nebude ještě stoupat.

„Nevím, zda už máme vrchol pandemie za sebou. Stále ještě čekáme na hodnocení prvního rozvolnění, které se uskutečnilo před Velikonocemi. Inkubační doba koronavirové infekce je čtrnáct dní, takže ještě počkejme na konec týdne. I když už teď mohu konstatovat, že křivky vývoje jsou velmi příznivé,“ pronesla alespoň něco pozitivního.

Přiznala, že koronavirus se šíří především mezi rodinnými příslušníky a v práci. 

„Podrobně zmapovaný máme každý případ nákazy. Hygienici bedlivě sledují všechny epidemiologické případy. Nejčastěji se aktuálně nemoc přenáší v rodinách. To znamená, že když je někdo s nemocí doma, je vysoká pravděpodobnost, že se nakazí lidé žijící ve společné domácnosti,“ dodala Rážová.

Platí to i u spolupracovníků, kteří se snadno od sebe také nakazí, když nedodržují přísná hygienická nařízení a třeba si na chvíli sundají roušku. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:58 středa 19. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 20
  • 20
  • 18
  • 18
  • 17