Německého politika obviňují z hajlování. Pravou ruku přitom vůbec nemá

Poslanec Bundestagu s českými kořeny Petr Bystroň není jediným politikem, který v Německu čelí obvinění z toho, že hajloval na veřejnosti. Stejný problém má i jeho bývalý kolega z Alternativy pro Německo Heinrich Fiechtner. Bizarní na tom je, že ten pravou ruku vůbec nemá.

Fiechtner, bývalý poslanec zemského sněmu Bádenska-Württemberska za AfD, se bez končetiny už narodil. Místo pravačky má jen pahýl. 

Přesto aktuálně čelí dvěma obviněním z hajlování na veřejnosti. Jak je to možné?

Expres na případ upozornil poslanec Bundestagu Petr Bystroň, který je sám poněkud kontroverzně obviňován z nacistického pozdravu (psali jsme ZDE). Podle Bystroně je Heinrich Fiechtner recesista, a tak si v minulosti neodpustil třeba fórek na adresu někdejší kancléřky Angely Merkelové.

„Geil Merkel,“ říká Fiechtner ve videu, které se objevilo na sociálních sítích a v němž paroduje fanatické proslovy Adolfa Hitlera.

Slovíčko „geil“ znamená „nadržená“ a politik zvolání doprovází zvednutou levačkou. Přes jeho očekávání ale německá policie pro vtip pochopení neměla. Právě toto má být jeden ze dvou případů, za nějž ho stíhá.

Druhý případ se měl odehrát na jedné z mnoha demonstrací proti koronavirovým opatřením, jichž se Heinrich Fiechtner v poslední době zúčastnil.

Politik řečnil na pódiu a během jedné pasáže svého projevu, na jehož konci si strhl roušku z úst, měl svůj pahýl zdvihnutý směrem vzhůru. A právě to má být druhý případ, kdy se podle policie provinil proti německým zákonům.

Nutno říct, že Fiechtner je velmi kontroverzní postavou. Jedná se o jednoho z nejhlasitějších popíračů covidu-19, německá média o něm píší také jako o konspirátorovi, který tuze rád sdílí třeba divoké teorie QAnon z dílny americké krajní pravice.

Zároveň jde o uznávaného hematologa a interního onkologa.

Z hnutí Alternativa pro Německo vystoupil Fiechtner už v roce 2017. Se straníky se rozcházel v mnoha věcech, například podporoval zdravotní kartu pro uprchlíky, kterou AfD odmítala. 

Heinrich Fiechtner

Posledním hřebíčkem do rakve jeho členství ve straně byla kauza kolegy Wolfganga Gedeona, který se příliš netajil antisemitskými názory. Fiechtner odmítl být s Gedeonem v jednom hnutí, a tak AfD opustil.

O to pikantnější bylo, když byli Fiechtner i Gedeon v roce 2020 natočeni, jak si navzájem jakožto lékaři vystavují výjimku pro nošení respirátorů.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:22 úterý 15. listopadu 2022. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 8
  • 8
  • 3
  • 3
  • 2