Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kontroverzní obhájkyně Harveyho Weinsteina: „Sexuální útok? Jsem na to moc chytrá!“

    Právnička Donna Rotunnová svými výroky a obhajobou Harveyho Weinsteina mnohé překvapila. | foto: Autor: CNN

    Soud s Harveym Weinsteinem začal v New Yorku minulý měsíc a stal se zřejmě nejsledovanějším soudem s obviněným v kampani Me Too. V těchto dnech se porota rozhoduje, jaký verdikt nad slavným producentem vynese. Média si mezitím všímají výroků jeho obhájkyně. Tu už soud vyzval, aby s novináři nekomunikovala, dokud nebude znám rozsudek. Snažila se totiž podle soudce ovlivňovat porotu, když jí vzkázala, aby „rozhodla správně“.

    Donna Rotunnová sklízela ve Spojených státech chválu za svou obhajobu producenta Harveyho Weinsteina, když dokázala při výslechu dvou údajných obětí znásilnění dokázat, že ženy se v následujících letech s Weinsteinem ještě několikrát sešly a psaly mu zamilované zprávy.

    Rázem jejich výpovědi o tom, jak je producent zmanipuloval a následně sexuálně zneužil, začaly stát na hodně vratkých nohou.

    Dalším velmi probíraným tahem nekompromisní právničky bylo prohlášení, které publikoval časopis Newsweek a Rotunnová v něm nabádá členy poroty, aby „rozhodli správně“.

    „Chci vás upozornit na dopad vašeho nekontrolovaného zasahování do veřejného mínění,“ řekl soudce James Burke, který právničku označil za manipulativní.

    Rotunnová se přímo u soudu hájila tím, že porota by podobné texty neměla číst v zájmu nestrannosti, a tak je zbytečné ji obviňovat z ovlivňování.

    Odborníci obhájkyni přiznávají, že její vliv na mínění veřejnosti ohledně jejího klienta je značný. Na začátku procesu většina lidí v průzkumech nepochybovala o vině Harveyho Weinsteina, nyní jsou podobné ankety vyrovnanější a stejně tak do poslední chvíle vůbec není jasné, na čí stranu se přikloní porota.

    Co by však mohlo Rotunnové ubrat fanoušky, je její nedávné vyjádření, kde odpovídala na otázku, zda byla ona sama někdy v minulosti obětí sexuálního útoku.

    „Ne, protože se do podobných situací nevystavuju. Už od střední školy moc nepiju, nikdy si domů nevodím muže, které neznám,“ řekla pro The New York Times s tím, že chytré ženy si dají pozor a sexuálním predátorům nedají šanci.

    Novinářka Megan Twoheyová v reakci na tuto odpověď namítla, že přece ne všechny zneužité ženy hodně pijí a chodí do hotelových pokojů s cizími muži.

    Harvey Weinstein u soudu společně se svou obhájkyní

    „Jistě, ale stejně musíme neustále přemýšlet, třeba jako když jdeme samy v noci po ulici. A stejně tak se musíme chytře rozhodovat, když jsme s jinými lidmi,“ dodala Rotunnová, jejíž slova si v danou chvíli mnoho žen vykládalo tak, že podporuje názor, že si ženy mohou za znásilnění samy.

    „Jediné, co říkám, je to, že je třeba přijímat preventivní opatření. Když jste v noci venku, rozhlížíte se, hlídáte si, jestli máte s sebou telefon a někdo si s sebou vezme i obranné pomůcky,“ vysvětlovala právnička, která je aktuálně tou zřejmě nejsledovanější v USA.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:16 sobota 20. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      39
    • Tvl
      30
    • Haha
      29
    • Trapas
      26
    • Sladký
      25
    • Cože
      24
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...