Dusno na Radě ČT: Lipovská si přivedla bodyguardy, Dvořák bude vysvětlovat střet zájmů

Radní České televize Hana Lipovská na dnešním jednání přednesla rozsáhlou argumentaci o údajném střetu zájmů generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. Na schůzi Lipovská dorazila v doprovodu dvou mužů. Podle vyjádření Policie ČR šlo o přidělenou ochranku.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák se středečního jednání Rady ČT nezúčastnil. Radní Hana Lipovská v úvodu schůze oznámila, že je Dvořák kvůli majetkové účasti ve firmě Gopas v zásadním střetu zájmů. 

Lipovská argumentovala tím, že Dvořákův střet zájmů spočívá v tom, že firmu Gopas spoluvlastní s Ladislavem Bartoníčkem, který je menšinovým akcionářem skupiny PPF a po nedávné smrti Petra Kellnera nově i jejím pověřeným šéfem. 

Pod skupinu PPF spadá komerční televize Nova a také placená O2 TV. Podle Lipovské Česká televize od firmy Gopas objednává školicí služby v řádech desítek až stovek tisíc korun. Podle radní Lipovské navíc neprobíhá žádné výběrové řízení.

„Zákon o ČT takovou činnost výslovně zakazuje, bez ohledu na výši finanční transakce,“ uvedla konkrétně radní Lipovská.

Předseda Rady ČT Pavel Matocha řekl, že Lipovská přednesla „závažné informace, které vyrážejí dech“, a vyhlásil hodinovou přestávku. Část členů Rady ČT byla přítomna jen prostřednictvím videohovoru přes internet. Během přestávky do budovy České televize vstoupili policisté, které si s sebou přivedla právě Lipovská.

„Vyhlášená přestávka v jednání Rady ČT se pozvolna vyjasňuje. Venku čekali policisté, které přivolala radní Lipovská. Nechutné divadlo,“ informoval radní René Kühn na Twitteru.

„Hana Lipovská si dnes do ČT pozvala kriminální policii, respektive se pohybuje v ČT obklopena ochrankou. Vítejte zpátky v padesátých letech, občané,“ uvedl zase radní Zdeněk Šarapatka.

„Část rady opustila jednací místnost, ti, co byli online, jsou odříznuti od informací. Do budovy vstoupili tři policisté, čtvrtý byl ve voze. Není jasné, co jsou zač. Není jasné, co teď rada dělá,“ napsal poté Vít Kolář, ředitel korporátních vztahů, komunikace a obchodu ČT.

Později informoval, že do budovy dorazila další policejní hlídka. „Přijeli vyšetřit, zda se v budově pohybují skuteční policisté,“ upřesnil Kolář.

Policie ČR na svém Twitteru později uvedla, že na místě neprováděla úkony trestního řízení ani šetření jakkoli související s činností ČT.

„Policisté zde plní úkoly dle zákona, které souvisí s potenciálním ohrožením života a zdraví konkrétní fyzické osoby,“ uvedla Policie ČR.

Dvořák bude muset vysvětlit údajný střet zájmů

Po zhruba hodinové přestávce se ve zvukovém přenosu z rady na webu ČT ozval hlas předsedy Pavla Matochy, který oznámil, že bude následovat interní porada, teprve poté se mohli připojit ti, kteří byli před přestávkou přítomni jen online. Matocha poté nechal vypnout zvukový přenos pro veřejnost. Rada ČT poté odhlasovala, že se generální ředitel Petr Dvořák bude muset k celé věci do pátku vyjádřit. 

Radní po něm mimo jiné chtějí informace o tom, proč Radě ČT neoznámil svůj podíl ve firmě Gopas, který podle Lipovské činí 25 procent.

Dvořák také bude muset například vysvětlit, proč nevyzval Českou televizi, aby s Gopasem neuzavírala žádné smlouvy. Celou věc také do 21. dubna prošetří i dozorčí komise Rady ČT.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:30 čtvrtek 5. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 8
  • 2
  • 1
  • 1
  • 0