Kritička chvilkařů i Evropské unie. Ekonomka Lipovská možná vyžene Kalouska z církve

Ještě před pár dny její jméno moc lidí neznalo. Dnes je ekonomka Hana Lipovská novou členkou Rady České televize a její jméno se začíná skloňovat stále častěji. Jedni ji vidí jako přímé ohrožení demokracie, druzí naopak jako důkaz toho, že demokracie v České republice stále může fungovat. Silně věřící ženě k úspěchu pogratuloval například Alexandr Vondra nebo kardinál Dominik Duka. Miroslav Kalousek kvůli tomu zase zvažuje, že katolickou církev opustí.

Volby do Rady ČT vyvolaly pořádný rozruch. Vedle moderátora Luboše Xavera Veselého se mluví o ekonomce Lipovské, která rovněž rozděluje společnost v názoru na ni. Způsobeno je to především řadou jejích výroků z minulosti, a to nejen na téma České televize, ale také vůči Milionu chvilek nebo Evropské unii.

Zvolení do Rady ČT nebylo v případě Lipovské velkým překvapením, dlouhodobě se o ní mluvilo jako o velké favoritce.

„Já ji dlouhodobě sleduju, je to jedna z nejkompetentnějších ekonomek v této zemi. Je to konzervativní křesťanka, byla nominantka České biskupské konference, takže třeba v jejím případě já mám určitě radost,“ komentoval její zvolení Alexandr Vondra (ODS).

K Vondrovi se přidal pražský kardinál Duka, který ocenil statečnost a pokoru, s níž podle něj musela Lipovská několik měsíců snášet vyloženě nenávistnou kampaň některých zájmových skupin. Kardinál zároveň poděkoval poslancům, kteří veřejnému tlaku nepodlehli.

Kdo volbu naopak nesl velmi těžce, byl Miroslav Kalousek (TOP 09), který prý dokonce kvůli podpoře Lipovské zvažuje odchod z církve.

„Otče kardinále, vámi nominovaná osoba se vyjádřila, že nerozumí smyslu veřejnoprávních médií. Ideální kvalifikace pro radní ČT. Díky vám jsem byl desítky let hrdý na to, že jsem katolík. Kvůli vám dnes přemýšlím o tom, že z katolické církve vystoupím,“ napsal Kalousek přímo kardinálovi.

Reakce samotné Lipovské byla mnohem umírněnější.

„Děkuji otci kardinálovi, České biskupské konferenci, těm, kdo mě volili, ale také těm, kdo mě nevolili. Budu se snažit pracovat tak, aby na konci i oni věděli, že to vše mělo smysl. Práce teprve začíná a já slovy sv. Jana Pavla, jehož sté výročí narození si v květnu připomínáme, pokorně prosím: Když udělám chybu, opravte mě!“ napsala skromně devětadvacetiletá ekonomka.

Ekonomka Hana Lipovská je už teď považována za velmi kontroverzní osobnost v Radě České televize.

Lipovská veřejně slíbila, že udělá vše pro to, aby se Česká televize stala skutečně kvalitním veřejnoprávním médiem, jímž může být. Dodala ještě, že má ČT sloužit všem občanům České republiky a být nástrojem na cestě svobody a demokracie.

Podle Milionu chvilek má být ale zvolení Lipovské přímým ohrožením jednoho z hlavních pilířů demokracie.

Aktivistický spolek dokonce uvedl, že její zvolení poslancům nepřímo rozkázal předseda mediálního výboru Stanislav Berkovec (ANO).

Ten o Lipovské ve skutečnosti uvedl toto: „Odborně zdatná ekonomka. Velmi svéhlavá sólistka, obtížně pracující v týmu. Mediálně kontroverzní osoba, jejíž chování v RČT bude vždy nepředvídatelné. (...) Její působení v RČT velmi pravděpodobně bude spíše kontraproduktivní.“

Nezdá se tedy, že by Lipovská byla do své nové pozice nějak protlačena. Jakožto ekonomka poměrně často kritizovala vládu za některé její kroky, zároveň se odmítla názorově přidat na stranu spolku Milion chvilek pro demokracii.

„Nijak nesympatizuji s Milionem chvilek. Na druhou stranu věřím v soutěž názorů, v soutěž ideologií a uznávám, že demokracie je slabá v tom, že umožňuje vznik ideologií, které ji chtějí likvidovat,“ vyjádřila se ekonomka v pořadu XTV.

Pověst kontroverzní ženy si vysloužila také odsouzením Evropské unie, jež podle ní, tak jak vypadá v této chvíli, nemůže fungovat. Mezinárodní spolupráce by totiž nikdy neměla bránit suverenitě jednotlivých členských zemí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:48 pátek 25. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 184
  • 83
  • 33
  • 33
  • 32
  • 31