Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rozkol v církvi: Arcibiskup vyzval Lipovskou k rezignaci, kardinál Duka radní ČT hájí

    Členka Rady České televize Hana Lipovská je v poslední době hodně propíranou osobou a rozhodně se nedá říct, že by veřejnost stmelovala, spíše naopak. Dlouhodobě vystupuje proti generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi, který podle ní není dobrým manažerem. I když jí řada lidí včetně známých osobností nemůže přijít na jméno, na její stranu se nedávno postavil kardinál Dominik Duka.

    Kardinál Dominik Duka dál stojí za nominací ekonomky Hany Lipovské do Rady České televize. Hlava české katolické církve to uvedla na Twitteru. Do rady ji nominovala Česká biskupská konference. Její předseda Jan Graubner však minulý týden Lipovskou vyzval k rezignaci, její činnost v radě podle něj vyvolává dojem, že hájí zájmy některých konkrétních skupin a osob.

    „V tuto chvíli, kdy slečna Lipovská čelí dalšímu kolu nevybíravých útoků, cítím za svou povinnost zopakovat, že si za nominací doktorky Lipovské do Rady ČT pevně stojím, stejně jako za svým názorem na otázku jejích odborných a morálních kvalit,“ uvedl Duka v souvislosti s dotazem týdeníku Respekt, který se týkal okolností seznámení se s Hanou Lipovskou.

    „Paní Hana Lipovská byla v katolickém prostředí známa dlouho předtím, než se začala ucházet o místo v Radě České televize. Přednášela na Akademických týdnech, vystupovala ve vzdělávacích pořadech televize Noe, v prostředí charitativních organizací byla známa svými dobročinnými aktivitami a nezištnou pomocí potřebným,“ řekl na její adresu kardinál.

    Při její nominaci podle něj rozhodlo nejen to, že pochází z velmi dobrého, křesťansky založeného rodinného prostředí, ale především vynikající reference o jejím odborném zázemí: je členkou České společnosti ekonomické, Jednoty českých matematiků a fyziků a The American Economic Association. 

    „Za svou práci obdržela i několik akademických ocenění, včetně Ceny profesora Františka Vencovského pro mladé ekonomy do 35 let,“ uvedl ve svém vyjádření Duka s tím, že do její práce v Radě České televize nijak nezasahují. 

    „Není úkolem církve kontrolovat hospodaření veřejnoprávních médií ani mechanismy jejich vnitřního fungování. Nemáme do těchto záležitostí vhled, a proto také spory mezi jednotlivými členy Rady ČT či jejich spory s vedením České televize nekomentujeme,“ řekl na adresu dění ve veřejnoprávním médiu. 

    „Je nám líto, že od svého nástupu do Rady ČT musí čelit nevybíravým osobním útokům. V této souvislosti bychom rádi připomněli slova prezidenta T. G. Masaryka, který říkal, že bez slušnosti a zbožnosti není demokracie možná,“ dodal Dominik Duka, který se za Lipovskou postavil.

    V tomto ohledu ale vysocí církevní hodnostáři nejsou zajedno. „Aktivity a chování paní Ing. Hany Lipovské mě po jejím zvolení do Rady ČT překvapily. Mrzí mě, že členka Rady, kterou nominovala Česká biskupská konference, vyvolává dojem, že hájí zájmy některých konkrétních skupin a osob,“ reagoval olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

    „V tomto ohledu chápu a sdílím obavy veřejnosti. Protože Rada je nezávislý orgán, nemám možnost postoje žádného člena ovlivňovat. Jediné, co mohu udělat, je paní Lipovskou vyzvat, aby zvážila své setrvání v Radě ČT a abdikovala,“ dodal Graubner.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:42 pátek 17. září 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      9
    • Trapas
      4
    • Tvl
      3
    • Haha
      1
    • Sladký
      1
    • Cože
      0