Marvanová: Hřib mi blokuje návrhy na transparentní radu. Podle primátorova okolí lež

Celé volební období šlapala na paty spolustraníkovi Petru Hlubučkovi, který se svou organizovanou skupinou tuneloval dopravní podnik. Konkrétní důkazy Hana Marvanová neměla, její boj proti netransparentním zakázkám a nevýhodným smlouvám ovšem zločincům dělal vrásky na čele. Teď by se chtěla jakožto radní pro legislativu zasadit o to, aby byla jednání pražské rady transparentnější a zpětně dohledatelná. Prý ale překvapivě naráží u samotného primátora Zdeňka Hřiba.

Marvanová zveřejnila na Twitteru tiskovou zprávu, která se týká dvou návrhů na „ztransparentnění“ jednání Rady HMP.

Zaprvé by chtěla, aby se jmenovitě zaznamenávalo hlasování jednotlivých radní. Zadruhé je podle ní žádoucí, aby se uchovávaly zvukové záznamy z jednání, protože ty se v současné době mažou, jakmile je dokončen zápis, který ale podle Marvanové nemůže obsáhnout vše, co na jednání rady zazní.

Dlouholetá pražská politička prý narazila na nečekaný odpor. Magistrát jí prý tiskovou zprávu odmítl vydat, a to údajně na popud sekretariátu samotného primátora Zdeňka Hřiba, který má podle Marvanové s jejími návrhy z nějakého důvodu problém.

„Byla jsem zaskočena. Požadovala jsem jen vydání tiskové zprávy, která nebyla nijak kontroverzní. Volal mi pak pan Provazník z tiskového, který se teď vyjadřuje nepravdivě a říká, že o tom rozhodl tiskový odbor. Ve skutečnosti mi zavolal a řekl mi, že to konzultovali s asistentkou primátora paní Vackovou, která řekla, že za primátora nesouhlasí s vydáním zprávy, protože na tom není politická shoda,“ vysvětlila pro Expres.cz Hana Marvanová situaci.

„Je to nefér, člen rady na něčem pracuje, předloží materiál a myslím, že je v pořádku, když se o připravovaném materiálu diskutuje, že se o tom veřejnost dozví. Já jí na to (Vackové) řekla: To jako, že s tím pan primátor nesouhlasí? Je pro mě novinka, že by Piráti nesouhlasili s návrhem podpořit transparentnost,“ dodala.

Okolí primátora Zdeňka Hřiba nesouhlasí. Marvanové se pod příspěvkem ozval jeho kolega Adam Zábranský, zástupce tiskového Tadeáš Provazník, ale dokonce i samotný účet magistrátu.

„Vážená paní radní, mrzí nás, že situaci takto vnímáte. Tím, kdo odmítl vydat tiskovou zprávu, bylo oddělení médií, a to nikoliv na pokyn kanceláře primátora, ale v rámci vnitřně nastavených pravidel, která fungují stejně po celou dobu volebního období,“ uvedl magistrát.

„Konzultoval jsem to (vydání tiskové zprávy, pozn. red.) s kolegyní z toho důvodu, jestli je na tom koaliční shoda a bylo to projednáno v rámci koalice, což ovšem nebylo. Konzultaci jsem provedl na základě nastavených pravidel a podle koaliční smlouvy podepsané všemi stranami vedení města,“ doplnil Provazník.

Podle Hany Marvanové jádro problému tkví úplně jinde. A to nikoliv v nevydané v tiskovce, nýbrž v tom, že se dva zmíněné návrhy na posílení transparentnosti Rady HMP snaží prosadit už přes dva roky, ale naráží na odpor.

„Co je podstatné a vědí to i členové rady, já tohle navrhovala už v roce 2020. Navrhovala jsem to do tisku primátora, protože standardně on předkládá novelu jednacího řádu. On novelu předložil, ale žádná transparentnost v ní nebyla, načež já v první polovině roku 2020 předložila přesně tyto dva návrhy, jmenovité hlasování a uchovávání zvukových záznamů. Pan primátor to ale od té doby nenavrhl na jednání rady, a to právě kvůli těmto dvěma bodům. To mi mimochodem řekl i někdo přímo z magistrátu,“ říká Marvanová.

„Nenavrhla jsem to teď před volbami, je to můj dlouhodobý návrh, který pan primátor odmítl projednat. Proto jsem to teď předložila jako samostatný tisk, jsem radní pro legislativu a spadá to do mojí gesce. Myslím, že teď by to měli všichni, kteří říkají, jak jsou pro transparentnost, na radě podpořit. Není to nic komplikovaného, a pokud transparentnost myslí vážně, ať to podpoří. Zejména teď po kauze Dozimetr, která je donebevolající. My si teď ani nemůžeme přehrát, co tam Hlubuček tlačil a o čem se tam hovořilo. Nikdo to nemůže přezkoumávat,“ rozvedla.

Hana Marvanová poskytla Expresu velký rozhovor o kauze Dozimetr.

Marvanová se prý návrh snažila protlačit na koaličních jednáních, ale neúspěšně. S tím zase nesouhlasí radní pro bydlení a transparentnost Adam Zábranský. Podle něj byli Piráti jediní, kdo během koaličních jednání návrhy na transparentnost rady podporoval. Marvanová se podle něj snažila u svého klubu vyjednat podporu pro návrh marně.

To ale pro změnu podle Marvanové není pravda. Podporu prý neměla pouze u jednotlivých spolustraníků, například u Petra Hlubučka, třeba takový šéf Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil její návrh posvětil.

„Probírala jsem to i na koaličních jednáních. Je pravda, že tam nebyla vůle o tom jednat, a to jak ze strany pana primátora, tak ze strany Prahy sobě, tedy pana Čižinského. Není možné, aby práce radního byla blokována v jisté fázi přípravy. Nerozumím tomu, proč by s tím nesouhlasili, když říkají, že jsou pro transparentnost. A nevysvětlili mi, proč to blokují,“ krčí rameny Marvanová.

Návrh hodlá předložil na dalším jednání Rady HMP. A právě tam se podle ní ukáže, kdo to myslí s transparentností opravdu vážně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:46 pátek 16. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 7
  • 5
  • 5
  • 2
  • 2