Premium

Marvanová: Hlubuček mě šikanoval, tak jako kdysi komunisté. Rakušan mi naznačil, že s tím nic nezmůže

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Před revolucí čelila šikaně od komunistického režimu, která skončila až několikaměsíčním vězením. Že by něco takového měla prožít znovu, nejspíše disidentku, právničku a političku Hanu Kordovou Marvanovou vůbec nenapadlo. Pak se rozhodla kandidovat za hnutí STAN a peklem si prošla znovu. „Pan Hlubuček na mě křičel všude, na klubu, do telefonu, před podřízenými. Těm o mně také roznášel lži,“ popisuje Marvanová. S tím, že ji Hlubuček tlačí, aby hlasovala tak, jak on píská, zašla za šéfem hnutí Vítem Rakušanem. Nedočkala se ale zastání ani u něj, ani u nikoho jiného. Jakmile za ním byla, Hlubuček se to hned dozvěděl. O diktátorských praktikách primátorova náměstka, strachu z podnikatele Michala Redla, celé kauze Dozimetr, ale třeba i o dostupném bydlení, za něž na magistrátu bojuje, promluvila Hana Marvanová ve velkém rozhovoru pro Expres.cz.

Před týdnem proběhlo mimořádné jednání zastupitelstva o kauze Dozimetr. Nakolik jste spokojena s jeho výsledkem?

Důležité je, že jsme schválili zpracování řady auditů. Budou se prověřovat zakázky v dopravním podniku, město nechá zpracovat forenzní audit tak, aby byl objektivní. Také se budou prověřovat zakázky v IT, ve kterých figurovali aktéři té organizované zločinné skupiny. Stejně tak se bude prověřovat zřejmě nevýhodný prodej městského majetku v Lysolajích, kde byl pan Hlubuček starostou. Minimálně jsme to, doufám, všichni vzali vážně. Uvědomujeme si, že je třeba vše zpětně prošetřit.

Také bylo vaším cílem přimět k odpovědnosti primátorova náměstka pro dopravu Adama Scheinherra. On si ale nadále stojí za tím, že díky němu policie kauzu vyšetřila. A že vy jste s tím tak akorát běžela do médií.

To je nesmysl. Já se snažila jednat jako zodpovědný radní města a snažila jsem se prosadit nastavení protikorupčních mechanismů tak, aby se podobné kauzy vůbec neděly. Kauza Dozimetr má, jak víme z médií, původ vyšetřování už v roce 2019. Pokud se v roce 2020 pan Scheinherr dozvěděl o nějakém úplatku, je samozřejmě v pořádku, že to policii ohlásil. To ale nikoho z nás ve vedení města nezbavuje odpovědnosti za to, jak hospodaří dopravní podnik.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:37 úterý 8. listopadu 2022. Anketa je uzavřena.

  • 50
  • 7
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4