Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Marvanová po vyhazovu ze Spolu: Námluvy s Čižinským! Třetí přestup za rok, baví se Nacher

    Jan Čižinský, Hana Kordová Marvanová | foto: koláž Expresu

    Několik měsíců před volbami vyměnila hnutí STAN za koalici Spolu, další funkce ve vedení města se ale Hana Kordová Marvanová nedočká. Zároveň s tím, jak se v Praze domlouvá finální podoba nové rady, dostala padáka. Důvod? Neloajalita vůči lídrovi Bohuslavu Svobodovi. Někteří se ale dobře baví tím, že sotva Marvanová ve Spolu skončila, už začala na Twitteru virtuálně „tokat“ s šéfem Prahy sobě Janem Čižinským. „Přesedlat potřetí za jeden rok, to už by byl rekord,“ píše Patrik Nacher z hnutí ANO.

    Vyhazov Hany Marvanové oznámila koalice Spolu v pátek odpoledne, i když rozhodnutí padlo už po volbě nového primátora 15. prosince 2022. Oznámila to regionální manažerka ODS Lenka Mottlová.

    „Pro zastupitele klubu není akceptovatelné, že Hana Kordová Marvanová Bohuslava Svobodu osobně opakovaně ujišťovala, že pro něj bude hlasovat při volbě primátora, a stejné stanovisko deklarovala i představitelům a členům klubu Spolu pro Prahu, přesto však v průběhu jednání od tohoto svého slibu neodůvodněně odstoupila a odmítla se účastnit jeho volby,“ uvádí se v prohlášení koalice.

    „To vnímají členové klubu jako zásadní porušení principů loajality ke svému lídrovi a všem zbývajícím členům klubu Spolu pro Prahu. Její náhlé, nepředvídatelné a nekolegiální jednání zásadním způsobem poškodilo dobré jméno koalice Spolu pro Prahu a její představitele,“ zaznívá dále.

    Marvanová v komunálních volbách zaznamenala obrovský úspěch, i když kandidovala až z šestnáctého místa na kandidátce, preferenční hlasy ji vystřelily na místo první. Neshody se ale objevily už ve chvíli, kdy odmítla podpořit dočasnou koalici s hnutím ANO.

    V pražském zastupitelstvu tak bude Marvanová sedět sama, bez klubu. Ledaže by si snad plácla s někým z opozice. A lidé si o víkendu všimli její velice vřelé konverzace s lídrem hnutí Praha sobě Janem Čižinským.

    Tisková konference Bohuslava Svobody a Hany Kordové Marvanové ohledně nových zjištění v kauze nevýhodného prodeje pozemků v Lysolajích

    „Mám tisíc důvodů být naštvaný na Hanu Marvanovou. V kampani o mně lhala a očerňovala mě, kde mohla. Plnila zadání ODS útočit na Prahu sobě a dát punc poctivosti šíbrům na kandidátce. Jak s ní ale zacházejí, je ostudné. Chtějí ji vyštípat. Brání totiž stále plánu A: koalici Spolu + ANO,“ uvedl Čižinský na Twitteru.

    Marvanová opáčila, že předvolební sliby jsou pro ni závazek, který musí být dodržen, jinak jde o podvod na voličích. A že Čižinský měl pravdu, když kritizoval některé pražské politiky v rámci kampaně. Ten jí za to nabídl pomocnou ruku do budoucna.

    „Za to děkuji, jak jsem vám ve čtvrtek odpověděl, vážím si moc toho, že jste mi to řekla. To se v Praze moc nenosí. Je vám to ke cti. Jak jsem psal: zabraňujete plánu A, tedy koalici Spolu + ANO, proto je důležité, abyste si mandát ponechala. Rádi vám budeme pomáhat s informacemi,“ nabídl Čižinský.

    Marvanová se rázem dočkala narážek na to, že by mohla do Prahy sobě přestoupit. Přidal se k nim i lídr hnutí ANO Patrik Nacher.

    „Hana má zase nové kamarády, proti kterým sice nejen v kampani vystupovala a oni razantně proti ní, ale teď je třeba opět přesedlat, už potřetí za poslední rok a to je rekord,“ napsal, načež se dočkal ostré reakce.

    „Roky ses tvářil, že jsi politik, který s ostatními komunikuje věcně a bez útoků a agresivity. Od chvíle, kdy jsem se postavila proti opoziční smlouvě Spolu a ANO, čímž si přišel o velký vliv v Praze, chováš se jako váš lídr Andrej Babiš. To je styl, který rozkládá politiku,“ reagovala Marvanová.

    „Ne, Hanko, mýlíš se, ty jsi nás jen sprostě využila a pak dělala, že ANO je špinavé, a takhle se nechová politik, ale jen člověk, co prahne po moci a je velký egoista a cynik. A na to já nezapomenu,“ nenechal se odbýt Nacher

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:13 úterý 20. června 2023. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      25
    • Trapas
      11
    • Cože
      6
    • Super
      5
    • Tvl
      5
    • Sladký
      2