Dražší MHD v Praze? „Zvedli jste pro to ruku všichni,“ opřela se Marvanová do radních

Že se vedou debaty o zdražení pražské MHD, už potvrdil náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě), který odmítá, že by mělo jít o navýšení ceny v řádech tisíců za roční kupon. Podle radní Hany Kordové Marvanové (Spojené síly pro Prahu) její kolegové na výjezdním zasedání „pekli“ něco jiného, než teď říkají Pražanům.

Prvně se mluvilo o tom, že kvůli epidemii koronaviru musí vedení Prahy přemýšlet o zdražování jízdného v městské hromadné dopravě. Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr uvedl, že vývoj epidemie neměl na jeho návrh žádný vliv.

Důvodem jsou podle něj dlouhodobé propady příjmů spojené s rostoucími náklady i zavedenými slevami pro seniory a studenty. Zdražování by mělo být postupné a trvat několik let.

Původně se v médiích objevila zpráva o tom, že by se cena ročního kuponu mohla téměř zdvojnásobit. To Scheinherr popřel a zdůraznil, že ve hře bylo více variant a všechny pouze ve stadiu diskuze.

„Zvažují se jednotlivé varianty, z nichž jedna je i tato. Vypracovaly se jednotlivé scénáře, o kterých se teď bude bavit rada,“ řekl novinářům Scheinherr, který se pustil do radní Marvanové, že zprávu o zdražování jízdného prozradila.

Marvanová odmítá složit zbraně a být v kauze za „donašečku“. Její nejnovější vyjádření dokazuje, že pražská koalice už dávno není jednotná a pro vyvolání sporů ani opozici nepotřebuje.

„Odpověděla jsem popravdě novináři na jeho dotaz,“ vysvětluje Kordová Marvanová, jak se zpráva o chystaném zdražování dostala z výjezdního zasedání mezi lidi.

„Na výjezdním jednání rady jsme spolu s Jiřím Pospíšilem jako jediní s návrhem na razantní zdražení nesouhlasili. Jsem ráda, že se o tom rozproudila diskuze a pan náměstek Scheinherr na základě reakcí veřejnosti od svého návrhu ustoupil,“ napsala na sociálních sítích radní, která to v koalici nemá vůbec jednoduché. Ani tento spor s kolegy jí příliš na popularitě nepřidá.

Hana Kordová Marvanová kandidovala za uskupení Spojené síly pro Prahu společně...

Své kolegyně se zastal Pospíšil, který napsal: „Potvrzuji výroky Hany Kordové Marvanové. Změny názorů našich koaličních partnerů jsou opravdu překvapivé.“

Hádky v rámci pražské koalice stále pokračují a navazují na nedávné spekulace o tom, že by na magistrátu mohlo dojít k pokusu o ukončení současné spolupráce Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu.

Pražský primátor Zdeněk Hřib se na svém facebookovém profilu nechal slyšet, že je proti zdražování jízdného.

„Naopak chceme zlevnění měsíčního kuponu na férovou cenu, za kterou si ho bude moci pořídit každý. To znamená okolo 400 korun (teď je to 550 korun). Ulevíme tak nízkopříjmovým skupinám, které ho využívají nejvíce,“ vyjádřil se Hřib.

To ale nejde moc dohromady s tvrzením Marvanové a Pospíšila, kteří tvrdí, že kromě nich byli všichni nakloněni možnosti výrazného zdražení.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:35 neděle 22. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 62
  • 26
  • 25
  • 20
  • 20
  • 19