Novinář se Grety vyptával na její sponzory. Místo odpovědí se do něj pustila ochranka

Kontroverzní reportáž natočil kanadský novinář Keean Bexte, který se vydal do švédského Stockholmu, aby se zúčastnil 72. školní stávky za ochranu klimatu. Na demonstraci se nejznámější aktivistky zeptal, jak je to skutečně s jejím mediálním obrazem a kdo stojí za jejím proslavením. Švédka ovšem odpovědět odmítla a následně se do všeho vložila ochranka, kterou Gretě platí neznámo kdo.

Greta Thunbergová se během roku stala jednou z nejznámějších osobností. Časopis Time ji na sklonku loňského roku dokonce vyhlásil za tu úplně nejvýznamnější.

„Setkala se s papežem, apelovala na prezidenta Spojených států a inspirovala čtyři miliony lidí, aby se připojili ke globální klimatické stávce 20. září 2019, což byla největší demonstrace týkající se klimatu v lidských dějinách,“ píše oslavně Time.

Vše mělo začít úplnou náhodou. Patnáctiletá aktivistka si se svou cedulí s nápisem Školní stávka za klima sedla před budovou parlamentu a tam ji zcela náhodou potkal finanční investor a PR odborník Ingmar Rentzhog, který z nezletilé dívky udělal tvář jedné ze svých firem. Spojovat je má zájem o tuto planetu.

„Jasně, odvezl syna do školky, která je v jiné části města, a pak si při cestě do práce udělal několikakilometrovou zacházku, aby náhodou potkal osamocenou Gretu,“ nevěří historce o tomto setkání Keean Bexte.

Příběh o tom, že Thunbergová sérii demonstrací odstartovala hrdinským odchodem ze školy, kdy vynechala páteční vyučování, nabral podle kanadského novináře trhliny ve chvíli, kdy zjistil, že škola, již dívka navštěvovala, má specifický rozvrh a žáci si mohou program upravovat podle vlastních přání.

„Má speciální vzdělávací režim, stávkující pátky tak začaly úplně jinak, než Greta vypráví. Odmala trpí depresemi, poruchami příjmu potravy a měla problémy i s řečí,“ upozornil Bexte na důvod, proč rodina umístila mladou aktivistku do speciální školy.

Své problémy přiznala i samotná Thunbergová, která veřejně promluvila o Aspergerově syndromu, obsedantně-kompulzivní poruše a selektivním mutismu.

Takto měl Gretu „náhodou“ potkat finanční investor Rentzhog.

Dál už se vyjádření Grety a její rodiny rozcházejí. Zatímco Švédka mluví o zničeném dětství, které musela věnovat klimatu místo běžného života, její otec řekl pro BBC, že aktivismus jeho dceru zachránil.

„S nikým nemluvila, jedla jen doma. Pak ji ale jednou někdo během třetí stávky nabídl veganské pad thai, které snědla. Úplně ji to změnilo,“ řekl v rozhovoru Svante Thunberg, podle něhož byly stávky to nejlepší, co jeho dceru potkalo, díky nim je šťastná, tancuje...

Jak zvláště znějí tato prohlášení v kontextu toho, když Greta před pár dny v Davosu upozorňovala na klimatickou apokalypsu a posluchačům vzkázala, že je třeba panikařit, protože „náš dům je stále v plamenech“.

Že je Greta pouze loutkou v rukou mocných lobbistů, kteří si zvolili takzvanou zelenou cestu, upozorňuje Keean Bexte dlouhodobě. „Nechtěli, aby lidem kázal někdo v kravatě a saku. Chtěli někoho mladého, milou tvář,“ vysvětluje novinář ve své reportáži nazvané Greta Thunberg Incorporated.

Jak se věci mají, se redaktor zeptal Grety přímo během školní stávky ve Stockholmu.

Byla fotografie smutné aktivistky, která cestuje na podlaze vlaku obklopena zavazadly jen laciným PR, když dopravce v Německu dokázal, že Švédka měla místo v první třídě, kde seděl také její doprovod?

„Nemusím odpovídat na vaše otázky,“ odpověděla novináři stroze Greta, zatímco ji sledovaly desítky okolních demonstrantů.

Do všeho se vložila také ochranka. Bezpečnost známé aktivistky hlídala minimálně pětice mužů. Kdo je však platí, není známo.

„Greta se chlubí tím, že ona za své aktivity žádné peníze nebere. Když něco potřebuje, prý jí věci kupují rodiče. Kdo tedy každý týden platí tenhle tým bodyguardů?“ zazněla další otázka ve zmíněné reportáži, ale ani v tomto případě se přítomným nechtělo odpovídat.

„Svět nepotřebuje vědět, kdo mě platí,“ řekl na kameru jeden z členů ochranky. Ta mimochodem doprovází Gretu v autech, která jezdí na benzín. Jejich šéfka přitom vyžaduje pouze elektromobily.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:09 středa 27. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 425
  • 115
  • 102
  • 74
  • 72
  • 49