Klimatický aktivismus se vyplácí! Greta rozděluje miliony a pěstuje si svou značku

Aktivistka Greta Thunbergová (17) obdržela na začátku týdne Gulbenkianovu cenu za lidskost. K té se váže odměna jeden milion eur. Mladá Švédka už z tohoto balíku peněz začala rozdávat svým oblíbeným neziskovkám, které bojují proti změnám klimatu. Mrzet ji to nemusí, hodnota jejího jména v kombinaci s velkým bohatstvím její rodiny jí na živobytí postačí.

Je jí sice teprve sedmnáct, ale na účet už jí chodí zajímavé částky. Naposledy rovný milion eur, za nějž Greta Thunbergová děkovala na sociálních sítích.

„Je to víc peněz, než si dokážu představit. Všechny budou prostřednictvím mojí nadace rozděleny organizacím a projektům, které jsou v první linii boje s klimatickou a ekologickou krizí,“ uvedla Švédka na Twitteru.

Desítky milionů korun, které Gretě přišly z Portugalska, jsou prý poděkováním za to, jak dokázala dostat mladé lidi k otázce klimatických změn.

„Je to cena za to, jak zmobilizovala mladou generaci. Je to ocenění jejího houževnatého boje za změnu statusu quo, který ve světě převládá,“ řekl předseda porotců Jorge Sampaio.

Prvních dvě stě tisíc poslala rovným dílem na kampaň SOS Amazonia a nadaci Stop Ecocide. Kam poputují zbylé miliony korun, zatím nikdo neví.

Milionové částky přicházející a odcházející z účtu mladé aktivistky vyvolávají řadu otázek. Tou nejčastější je, kolik peněz má Greta k dispozici a kolik už si zvládla demonstrováním po světě vydělat.

Rodiče Thunbergové, Svante Thunberg a Malena Ernmanová, nechtějí o jmění své dcery mluvit. Její aktivity prý dlouhodobě hradí ze svých vlastních úspor a s něčím pomáhá nadace, kterou jejich dcera založila.

Greta Thunbergová už do školy chodit nemusí. Díky svým protestům a demonstracím...

Dívka, již v roce 2019 časopis Time označil za jednu z nejvlivnějších osobností na planetě, má podle odhadů webu Idol Persona jmění v hodnotě milionu dolarů. Na tom se největší měrou podílí její vliv na sociálních sítích.

Na Twitteru ji sledují více než čtyři miliony lidí, na Instagramu je to téměř deset a půl milionu. Greta Thunbergová se nechala slyšet, že sociální sítě jí většinou spravuje rodina, případně členové jejího týmu, které tím pověřila.

Aktivistka už podepsala smlouvu s BBC, která s ní bude tvořit dokumentární sérii. V televizích a rádiu opakovaně vystupuje nejen jako host, ale už si vyzkoušela i roli moderátorky a programové šéfky.

Loni na konferenci OSN se Greta opřela do světových lídrů s tím, že to kvůli nim nemůže chodit do školy.

„To je všechno špatně. Neměla bych tady být. Měla bych být zpátky ve škole na druhé straně oceánu. Jak se opovažujete! Ukradli jste mé sny a mé dětství prázdnými slovy. A přesto jsem já jednou z těch šťastných. Lidé trpí. Lidé umírají. Celý ekosystém se hroutí. Jsme na začátku hromadného vyhynutí. A jediné, o čem dokážete mluvit, jsou peníze a pohádky o věčném ekonomickém růstu. Jak se opovažujete!“ chrlila ze sebe Thunbergová.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:22 čtvrtek 19. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 85
  • 33
  • 32
  • 31
  • 31
  • 28