Nejlepší mladá aktivistka? Ocenění vyfoukla Gretě sympatická Češka, která pomáhá zneužívaným ženám

Ve středu večer se v Bruselu rozdávala ocenění Women of Europe. Organizátoři vyhlašovali také kategorii pro mladé ženy od 15 do 30 let, které mají v Evropě významné slovo. Nominovaná byla také Greta Thunbergová, která pravidelně plní první stránky celosvětových deníků. Porota ovšem cenu předala Češce Johanně Nejedlové, která si v minulosti prošla sexuálním napadením.

Největší konkurentkou mladé Češky byla klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Porota složená výhradně z žen však ocenila práci Johanny Nejedlové, která se i kvůli své nepříjemné zkušenosti se sexuálním napadením rozhodla spoluzaložit spolek Konsent, který se věnuje prevenci sexuálního násilí a obtěžování.

„Porota vybrala ze všech těch úžasných žen mě. Zvláštní pocit. Během svého proslovu jsem zmínila, že ceny jsou skvělé, ale že z nich člověk nájem kanceláře nezaplatí,“ uvedla v reakci na svůj úspěch Nejedlová, která se rovněž zaměřila na kritiku financování spolků, jako je Konsent, jehož je předsedkyní.

„Částka dotace Úřadu vlády na rovnost žen a mužů, o kterou se v ČR perou všechny ženskoprávní organizace, byla snížena z ubohých sedmi milionů na usmolené miliony dva,“ nadávala na svém facebookovém profilu.

Johanna Nejedlová v soutěži mladých aktivistek porazila Gretu Thunbergovou.

Neziskovka Konsent pořádá během roku řadu workshopů, které si objednávají podniky i školy.

„Zajímavé je, že si kolikrát na konci workshopu lidé uvědomí, že se ne vždy zachovali správně. Že se sami někdy sexuálního násilí nebo obtěžování dopustili. A neví moc, co s tím,“ řekla Johanna Nejedlová pro HateFree.

Slavnostní předání cen moderoval novinář Méabh McMahon z Euronews. Mezinárodní porotě předsedala Eva Maydellová, předsedkyně Evropského hnutí.

Název spolku Konsent je rovněž výraz, který se v anglofonních zemích používá pro souhlas u sexu. Tak také vznikl podtitul spolku, který vedou tři mladé Češky, a sice: Pokud sex neproběhne za souhlasu všech, jedná se o znásilnění.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:10 pátek 3. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 51
  • 50
  • 49
  • 47
  • 42
  • 37