Greta Thunbergová si vyžádala setkání s Merkelovou. Kancléřka slíbila, že bude statečnější

Německá kancléřka Angela Merkelová se sešla se švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou, která chtěla probrat možnost zastavení těžby fosilních paliv, k čemuž vyzývá petice podepsaná 125 tisíci lidmi, včetně slavného herce Leonarda DiCapria. Merkelová si od Švédky vyslechla značnou kritiku, a tak jí slíbila, že se polepší a do budoucna bude vystupovat mnohem odvážněji.

Přestože je kancléřka Angela Merkelová označována za nejmocnější ženu planety, při posledním setkání s aktivistkou Thunbergovou to tak vůbec nevypadalo. Setkání se uskutečnilo v Berlíně, ale vyžádala si ho mladá Švédka, kterou doprovodila klimatická aktivistka Adélaïde Charlierová.

Jednání začalo rozpačitě, jelikož kvůli bezpečnostním nařízením byl dodržován odstup, a tak nedošlo ani na podání rukou. Merkelová po chvíli obě aktivistky vyzvala, aby se posadily, a začalo se jednat.

Podrobný průběh rozhovorů není znám, ale Charlierová na tiskové konferenci uvedla, že šlo o přínosné jednání a kancléřka přislíbila, že bude v budoucnu mnohem statečnější.

Angela Merkelová po setkání odmítla uspořádat tiskovou konferenci, zřejmě neměla potřebu schůzku jakkoliv komentovat.

„Chceme, aby lidé vystoupili ze své komfortní zóny a aby byli stateční,“ řekla novinářům Thunbergová, když byla dotazována, o čem spolu s Merkelovou mluvily. „Chceme, aby vůdci převzali odpovědnost a klimatickou krizi řešili jako každou jinou krizi. Merkelová slíbila, že se vynasnaží být statečnější,“ dodala Charlierová.

Schůzka byla podle kancléřství výsledkem přání aktivistů, kterých se v Berlíně sešlo velké množství.

„Bylo to přání paní Neubauerové, proto jsem nechtěla rozhovoru bránit, naopak mě těší, když mohu přání k setkání dostát,“ řekla před setkáním Merkelová, která má nyní v plánu cestu do Francie za prezidentem Macronem.

„Chceme kancléřce říct, že se klimatické krizi musí postavit především teď, neboť Německo předsedá Evropské unii,“ uvedla Thunbergová, která v posledních měsících prakticky zmizela z veřejného prostoru a schůzkou v Německu o sobě dala po delší době vědět.

Greta Thunbergová v Evropském parlamentu

Důvodem, proč Merkelová odmítla předstoupit po setkání s Thunbergovou před novináře, může být také to, že před budovou skandovaly desítky aktivistů heslo Thunbergové „kradete nám budoucnost“, což se mohlo kancléřky dotknout.

Podle jiných bylo důvodem to, že Merkelová nechtěla odpovídat na otázky ohledně toho, jak může na Němce, ale i celý svět působit, když vystupuje v takto podřízené roli vůči školačce.

To samotná Thunbergová na otázky novinářů odpovídala ráda. „Řekla jsem paní Merkelové, že má obrovskou odpovědnost, ale také velkou příležitost,“ sdělila Greta, která s významnou političkou debatovala hodinu a půl a popsala ji jako „milou“.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:12 sobota 19. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 126
  • 49
  • 44
  • 34
  • 32
  • 29