Náš dům hoří, je to apokalypsa. Greta vyhrožovala politikům, Trump vzkázal, aby se uklidnila

V úterý začalo ve švýcarském Davosu zasedání Světového ekonomického fóra a vedle finančních záležitostí se již tradičně řešilo také klima. Greta Thunbergová si připravila projev o odvrácení klimatické apokalypsy a posluchačům vzkázala, že je čeho se obávat. Poté se ovšem usadila do publika a vyslechla si projev Donalda Trumpa, který naopak svět ujišťoval o tom, že se ubírá správným směrem.

Zatímco Donald Trump vystupoval ze svého letounu Air Force One a novináři na letišti vášnivě rozebírali jeho protiskluzové podrážky, Greta Thunbergová již seděla v hlavním sále ekonomického fóra a promlouvala o nutnosti změnit přístup při řešení klimatických otázek.

Svůj projev mířila také na amerického prezidenta, který se však v Davosu chystá setkat s iráckým prezidentem Barhamem Sálihem, pákistánským premiérem Imranem Chánem a prezidentem Kurdské regionální vlády Nechirvanem Barzáním. Na mladou aktivistku mu tedy mnoho času nezbývá.

„Před rokem jsem tady v Davosu před vámi stála a říkala, že náš dům je v plamenech. Řekla jsem vám, že chci, abyste panikařili,“ stojí v úvodu projevu, který si Thunbergová pro vystoupení na ekonomickém fóru v Davosu připravila.

Situace se přitom podle ní nijak nezměnila a „dům je stále v plamenech“. Mladá Švédka ve svých projevech mluví o klimatické apokalypse a od politiků žádá zastavení veškerých emisí.

Organizátoři fóra museli Gretě trochu pomoci při jejím projevu.

„Nepotřebujeme ‚nízkouhlíkovou ekonomiku‘. Nepotřebujeme ‚snižovat emise‘. Naše emise se musí zastavit. A dokud nebudeme mít technologie, které ve velkém rozsahu dokážou snížit naše emise, pak musíme zapomenout na čistou nulu. Potřebujeme skutečnou nulu,“ řekla Thunbergová s tím, že nechce slyšet sliby o roce 2050, 2030 nebo o roce 2021, změny chce hned.

Vize sedmnáctileté Grety by přitom podle odborníků vedla k naprostému zhroucení ekonomiky, pokud by skutečně měly všechny země ihned přestat produkovat jakékoliv emise.

Greta Thunbergová si na fóru vyslechla také vystoupení Donalda Trumpa. Radost z něj neměla.

Podle Donalda Trumpa navíc není třeba ničit něco, co skvěle funguje.

„Dnes jsem hrdý na to, že prohlašuji, že Spojené státy jsou uprostřed hospodářského rozmachu, jaký svět nikdy předtím neviděl,“ pochlubil se hned na úvod jeden z nejmocnějších mužů planety.

Ve svém projevu Trump odmítl „ekologické proroky zkázy“ a vzkázal všem účastníkům Světového ekonomického fóra, že dnes není čas chmurných myšlenek, ale optimismu.

Podle Donalda Trumpa je třeba být v otázce klimatických změn pozitivní.

Ten poté potvrdil i na svém twitterovém účtu, kde Američanům vzkázal, že jejich země je jasně ta nejlepší v celém vesmíru.

S pozitivním pohledem ovšem nesouhlasí zpráva organizace Global Risks, která pro fórum vypracovala analýzu vývoje klimatu v následujících letech. Oteplování planety podle nich probíhá rychleji, než se očekávalo.

Ačkoliv na sebe Thunbergová a Trump čile reagují například pomocí sociálních sítí, neočekává se, že by se v Davosu měli oficiálně setkat. Podle organizátorů však není vyloučeno, že na sebe během programu narazí.

Když Trump jednal se svou velkou kritičkou naposledy na Valném shromáždění OSN, její fotografie, kdy si se zaťatými zuby vyslechla jeho vyjádření, obletěla svět.

Greta Thunbergová brala příchod Donalda Trumpa dost nelibě.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:35 středa 20. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 134
  • 66
  • 54
  • 47
  • 47
  • 45