Greta má z demonstrací Black Lives Matter radost. „Nastal bod zlomu,“ říká aktivistka

Greta Thunbergová (17) podporuje hnutí Black Lives Matter, které nyní organizuje rasové protesty po celém světě. Podle mladé aktivistky nastal „bod zlomu“ a společnost se definitivně mění. Pomáhají tomu podle ní všudypřítomné demonstrace, jež prý dávají lidem pocit, že jejich hlas něco znamená. Ještě před několika měsíci tvrdila, že neustále demonstrovat není možné a je třeba naopak začít jednat.

Málokdo má s organizováním demonstrací tolik zkušeností jako Greta Thunbergová, která už téměř dva roky stávkuje za lepší klima ve světě. Není tedy divu, že aktuálně probíhající vlna protestů ohledně rasové diskriminace se Gretě líbí a podporuje ji.

Je zřejmé, že mladá Švédka považuje sílu současných demonstrací z velké části také za svůj úspěch. Společnost už podle ní dosáhla kritického bodu, z něhož už není návratu.

„Zdá se, že jsme prošli nějakým sociálním bodem zlomu, kdy si lidé začínají uvědomovat, že od těchto věcí už nemůžeme dál odvracet zrak. Nemůžeme dál zametat tyto věci pod koberec, tyto nespravedlnosti,“ řekla Greta pro BBC.

Uvedla také, že se lidé začínají učit, že demonstrace mají smysl. Je prý třeba dát o sobě vědět a pak se mohou věci začít měnit.

Ještě v prosinci si sypala popel na hlavu a pro britský deník The Guardian uvedla, že neustálé stávky a demonstrace nejsou řešením. Důležité je podle ní najít společnou řeč s lidmi, kteří mají pravomoci něco skutečně změnit.

Hnutí Black Lives Matter se nemůže chlubit mnoha konkrétními úspěchy svých vyjednávání, naopak dlouhotrvající demonstrace a nepokoje začínají v lidech vyvolávat odpor. Zvláště tam, kde se k demonstracím přidalo rabování nebo ničení veřejného majetku, jako jsou sochy či památníky.

Krize způsobená koronavirem podle Thunbergové ukázala, že když dojde na nejhorší, jsou mocní lidé ochotni společně jednat. Pokud se naléhavě řešila pandemie covidu-19, mělo by se stejně rychle reagovat na zhoršující se klima.

„Vidíme, že v krizi je možné jednat a jednat patřičně silně. Najednou lidé u moci říkají, že udělají vše, co bude potřeba, protože lidský život nelze vyčíslit,“ pokračuje Greta s tím, že světové velmoci často ve snaze zachránit životy svých občanů obětovaly značný díl své ekonomiky.

Po Gretině protestu zůstala před bristolskou univerzitou spoušť.

„Hlavní poselství naší snahy je to, abychom lidem řekli, že je třeba poslouchat vědce a odborníky. A podívejte, co se stalo nyní? Najednou mají prostor a všude promlouvají. Je to, jako kdyby koronavirus změnil roli vědy v naší společnosti,“ raduje se mladá Švédka.

V srpnu to budou dva roky, co se stávkami za lepší klima Greta začala. Neznámá školačka se postupem času vypracovala až na titulní stranu časopisu Time, který ji označil za největší osobnost loňského roku.

„Lidstvo selhalo. Teď už nezbývá dělat jen to nejlepší, protože to už je málo. Nyní musíme dělat zdánlivě nemožné. A musím to udělat já i vy. Nikdo jiný to za nás neudělá,“ dodává Greta.

Ta současnou koronakrizi tráví hlavně studiem, kdy se podle svých slov snaží dohnat vše, co v posledních měsících zanedbala.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 20. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 223
  • 56
  • 52
  • 41
  • 39
  • 34