Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kdo je šestnáctiletá aktivistka Greta, kterou Zeman nazval hysterkou?

    Kdo je teprve šestnáctiletá aktivistka Greta Thunbergová? | foto: Profimedia, FacebookProfimedia.cz

    Není tajemstvím, že se na svět vzhledem ke globálnímu oteplování řítí pohroma. Jenže pouze málo lidí je odhodláno tento problém řešit. Přesto se najdou výjimky a jednou z nich je překvapivě teprve šestnáctiletá švédská školačka trpící autismem Greta Thunbergová. Má spoustu kritiků a třeba český prezident Miloš Zeman o ní prohlásil, že je hysterka, většinu lidí ale dokázala strhnout na svou stranu. A to především vytrvalým protestem před švédským parlamentem, kterým strhla lidi po celém světě.

    „Školní stávka pro klima“, s takovým transparentem postává teprve šestnáctiletá Greta Thunbergová před švédským parlamentem už více než třicet týdnů. A její příklad následuje řada studentů ze zemí z celého světa, nedávno i z České republiky. Jak k tomu došlo?

    Greta se prý o problémech globálního oteplování dozvěděla ve svých devíti letech. Trpí autismem, a jak sama říká, autisté mají velmi často jeden speciální zájem. Gretiným zájmem je právě problematika globálního oteplování.

    Od té doby získala o problematice přehled rovnající se akademickému vzdělání. Jde navíc o zástupkyni generace, jejíž slova sice prozatím nemají ve světě váhu, jenže problém klimatické krize se nejvíce dotkne právě jí. I proto nelze Gretinu aktivitu přehlížet.

    Právě díky svému přehledu o problematice má mladá aktivistka jasno v tom, nakolik se Švédsko na globálním oteplování podílí a kolik emisí ročně vyprodukuje. A její protest má kořeny v tom, že se švédská vláda prezentuje jako bojovník proti klimatickým změnám, ale ve skutečnosti nedisponuje žádným plánem na jejich potlačení.

    Greta Thunbergová

    Proto se rozhodla v minulosti publikovat článek Švédsko není příkladem, popadla transparent o školní stávce a vyrazila před budovu parlamentu žádat o to, aby se vláda zasadila o snížení emisí skleníkových plynů o patnáct procent ročně.

    Školní stávku pro klima Greta zahájila 20. srpna 2018, tedy na konci historicky nejteplejšího léta ve Švédsku. Tehdy přestala chodit do školy a celé dny trávila před švédským parlamentem.

    „Jaký má smysl učit se ve škole fakta, když ani ty nejlepší vědecké poznatky neznamenají vůbec nic pro naše politiky a pro společnost?“ ptala se.

    Takto Greta Thunbergová už měsíce protestuje za snížení emisí skleníkových plynů ve Švédsku.

    Razantní přerušení školní docházky jí vydrželo až do švédských voleb 9. září. Pak se do lavic vrátila, rozhodně však s protestem nepřestala. Do školy od té doby chodí jen od pondělí do čtvrtka a každý pátek se znovu vrací před švédský parlament s totožným transparentem. V polovině března si odškrtla třicátý týden protestu, a jak bylo zmíněno, za tu dobu našla velký počet následovatelů.

    Navíc začaly Gretě chodit pozvánky na vyhlášené konference po celé Evropě. O problematice globálního oteplování, které by podle různých výzkumů mělo už v roce 2050 dosáhnout kritického bodu, řečnila například v prosinci 2018 na plenárním zasedání světové konference o klimatu COP24 v Katovicích.

    Šestnáctiletá aktivistka Greta Thunbergová strhla spoustu následovatelů.

    Co je zřejmě ještě větší úspěch, v lednu dostala mladá aktivistka pozvánku dokonce na vyhlášené Světové ekonomické fórum v Davosu. Do Švýcarska cestovala až ze Stockholmu vlakem, aby se vyhnula klimatu škodlivým letadlům, takže jí přesun zabral dlouhých 32 hodin. A svým proslovem uhranula velkou část posluchačů.

    „Někteří lidé říkají, že klimatická krize je něco, co jsme způsobili všichni. To ale není pravda. Pokud jsme totiž vinni všichni, tak nemůžeme vinit nikoho. Ale někdo za to zodpovědný je. Někteří lidé, některé společnosti a zejména někteří politici věděli přesně, jaké hodnoty obětovávají, když nadále vydělávají obrovská množství peněz. A já si myslím, že mnoho z vás, kdo tu dnes sedíte, patříte do té skupiny lidí,“ vyčetla oněmělým politikům či byznysmenům.

    Greta se stala symbolem bojovníků proti globálnímu oteplování.

    Právě za svoji snahu bojovat v – na první pohled – prohrané válce si Greta Thunbergová vysloužila nominaci na Nobelovu cenu za mír. A není žádných pochyb o tom, že v budoucnu ještě bude mít hodně co říct.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:35 úterý 3. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      184
    • Super
      57
    • Haha
      48
    • Tvl
      23
    • Cože
      15
    • Sladký
      13