Český psychiatr hodnotil Gretu a teď končí. Kvůli naštvané dívce začal hon na lidi?

To, co bylo dříve jen těžko myslitelné, se stává realitou. Mít vlastní názor se totiž nemusí vyplatit. O tom se přesvědčil šéf dětských psychiatrů v Česku Jaroslav Matýs, který se kriticky vyjádřil na adresu švédské ekologické aktivistky Grety Thunbergové (16). Dívku, která trpí jednou z poruch autistického spektra zvanou Aspergerův syndrom, označil za nezralé dítě bez sebemenšího sociálního cítění. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Matýs čelil takové kritice, že se rozhodl raději rezignovat.

„Když se podíváte na její umělou mimiku, přehnanou gestikulaci, nacvičené úšklebky, lpění na stejných slovech a větách, intonacích… Všimněte si, jak málem brečí a pak se to okamžitě srovná. To je typické pro autismus,“ řekl Jaroslav Matýs na adresu Grety Thunbergové v rozhovoru pro Info.cz.

„Víte, mně bytostně vadí, že politici, kteří se s ní stýkají, nezkonzultují celý problém s odborníky na tuto problematiku a nedají tomu rozumný rámec. Měli by říct: Děkujeme, že jste nás na to upozornila, chápeme, že máte, Greto, jen černé a bílé vidění, ale takto svět nefunguje a nemůže fungovat,“ dodal ještě léčitel dětských duší.

Za své názory sklidil Matýs obří kritiku. Pouštěli se do něj jak autisté, tak rodiče nemocných dětí.

Na Ministerstvu zdravotnictví se dokonce objevil dopis, v němž Matýsovi kritici mimo jiné uvádějí: „Není možné vnímat pozitivně dětskou psychiatrii, když jí předsedá odborník, který opakovaně stigmatizuje zejména klienty na autistickém spektru a uráží jejich rodiče.“

Šéf českých dětských psychiatrů Jaroslav Matýs rezignoval.

Minulý týden Matýs na tiskové konferenci označil autismus za cestu k penězům a výhodám, protože jsou na tuto nemoc vázané i sociální dávky.

V úterý Matýs rezignoval. Dobrovolně se tak vzdal dvou velice významných funkcí. 

Vykonával pozici člena Pracovní skupiny pro dětskou a dorostovou psychiatrii na Ministerstvu zdravotnictví ČR a byl předsedou Výboru sekce Dětské a dorostové psychiatrie Psychiatrické společnosti ČLS JEP. 

Jeho rezignaci pro server iDNES.cz potvrdil předseda Psychiatrické společnosti Pavel Mohr.

Kritiku švédské aktivistky řešilo i Ministerstvo zdravotnictví, kam přišel dopis od rozhněvaných rodičů.

„Ministr zdravotnictví, znepokojen výroky pana doktora Matýse, se dopisem obrátil na Psychiatrickou společnost ČLS JEP s žádostí, aby byla celá věc z jejich strany projednána a odborná společnost k ní zaujala stanovisko,“ uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. 

Matýs není prvním a nejspíše ani posledním člověkem, který přišel o práci poté, co kritizoval švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou. 

Nedávno takto dopadl italský fotbalový trenér Tommaso Casalini. Ten si na svém Facebooku ulevil, že je Greta dě*ka a zasloužila by nařezat. Krátce poté ho z klubu Grosseto vyhodili, protože se prý jeho chování neslučuje s morálními hodnotami klubu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:06 čtvrtek 30. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 186
  • 67
  • 62
  • 59
  • 52
  • 42