Greta žárlí na koronavirus: Najednou panikaříte, oteplování je přece mnohem horší!

Ona chtěla být tím, kdo obrátí svět vzhůru nohama, nakonec ale slávu Gretě Thunbergové sebral koronavirus. Vlády přijímají opatření, vyhlašují stavy nouze, tedy dělají přesně to, po čem švédská aktivistka snila. Že to ji i její ovečky pěkně štve, bylo vidět na dalším z řady protestů, tentokrát v Bruselu, kterého se mimochodem zúčastnil nezvykle nízký počet lidí. „Vyber si svoje zlo. Chceš zemřít na koronavirus, nebo na globální oteplování?“ zaznělo kromě dalšího během protestu.

Nic jiného nehýbe světem tak jako šířící se epidemie wuchanského koronaviru. Jednotlivé vlády jsou od rána do večera v pohotovosti, na mnoha místech byl vyhlášen stav nouze.

Tedy děje se přesně to, k čemu zcela neúspěšně dosud burcovala švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová

Není tedy divu, že Greta na koronavirus začíná pekelně žárlit. Onemocnění, které k dnešnímu poledni postihlo už více než 111 tisíc lidí, si vzala ona i její věrní nohsledi na paškál na bruselské stávce za klima.

Na tu mimochodem dorazily pouhé asi 4 tisíce lidí, což silně zaostalo za očekáváním. Greta je zvyklá na mnohem větší davy.

Greta Thunbergová

Demonstranti v čele se švédskou záškolačkou se do vlád zemí celého světa pustili tentokrát s tím, že ty po propuknutí nákazy koronavirem podnikly urgentní kroky, zatímco s globálním oteplováním nedělají nic.

„Vyber si svoje zlo. Chceš zemřít na globální oteplování, nebo na koronavirus? Jednomu z těch dvou je věnováno mnohem více pozornosti, my se proto snažíme zvýšit povědomí o tom, co skutečně ovlivňuje naše životy,“ cituje server Al Jazeera jednoho z protestujících studentů.

„Vidíte, jak všichni šílí z koronaviru. Vidíte, že vlády mohou udělat hodně pro to, aby svoje občany varovaly a přiměly je nějakým způsobem konat. Ale ohledně změn klimatu toho dělají jen málo,“ povzdychla si zase protestující, která na klimatickou stávku přijela z Gentu.

Stávka za klima v Bruselu

Svoje samozřejmě řekla i sama bohyně zelených revolucionářů Greta. 

„Je to ostuda, že je nouzová situace kolem klimatu a životního prostředí tak dlouho ignorována. Jsme pořád v krizi, která nikdy nebyla jako krize řešena,“ prohlásila například.

Copatá dívenka navíc bude mít brzy zřejmě absolutní utrum. Zemí, které zakazují veřejná shromáždění, totiž rapidně přibývá. A s protestováním si tak dost možná bude muset načas dát pauzu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:25 úterý 7. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 176
  • 87
  • 62
  • 50
  • 48
  • 48