Celebrity si u Grety kupují čisté svědomí. Pomohou jí také s cestováním?

Máte jako celebrita mindrák z toho, že vaše luxusní vozy zanechávají příliš výraznou uhlíkovou stopu? Vadí vám, že soukromé letadlo spotřebovává možná až příliš leteckého benzínu? Domluvte si setkání s ekologickou aktivistkou.

Greta Thunbergová už není neznámá školačka, která bojuje za záchranu světa. Stala se z ní celebrita, s níž se velmi ochotně scházejí a fotí nejrůznější světové osobnosti. A to vše i přes to, že řada z těchto celebrit nežije zrovna ekologicky.

Asi nejznámějším fanouškem ekologie, který se s Gretou setkal a podpořil ji, je Leonardo DiCaprio. Ten sice od některých sklidil kritiku, když si v roce 2015 přiletěl pro svého prvního Oscara tryskáčem, na předávání cen pak ale promlouval o potřebě šetřit planetu Zemi.

Je však třeba dodat, že od roku 1998 rozdal DiCaprio přes miliardu korun skrze svou nadaci, která se snaží o ochranu životního prostředí.

Naposledy vyvolal pozornost svým dokumentárním filmem Je s námi konec?, kde o změnách klimatu mluvil s významnými politiky a předními vědci. Jeho cesta v dokumentu končila vystoupením na konferenci o klimatu v Paříži v roce 2015, kde se schválila tzv. Pařížská dohoda.

„Historie nás bude soudit podle toho, co uděláme dnes pro to, abychom zajistili, že i budoucí generace budou moci žít na stejné obyvatelné planetě, kterou jsme tak bezstarostně považovali za samozřejmost. Doufám, že to, co Greta říká, se stane budíčkem pro lídry na celém světě, který je přesvědčí, že doba nečinnosti už skončila,“ uvedl pro The Guardian herec, který nedávno přislíbil 116 milionů pro amazonské pralesy.

Svou novou hrdinku objevil v šestnáctileté Gretě také Arnold Schwarzenegger, který se s ní setkal ve Vídni a nezapomněl o tom všechny informovat na svém Twitteru. K tomu navíc přidal prohlášení, že nesmírně oceňuje to, co Greta dělá, a je její velkou fanynkou.

Místo tanku ekologický vůz Hummer

Těžko říct, zda aktivistce přiznal, že v jeho osobní sbírce je například tank M47 Patton a v minulosti mladý Arnold příliš na ekologii nedbal. Nyní se však podobně jako jeho mladší herecký kolega poučil a svůj vojenský vůz Hummer přestavěl tak, aby jezdil na rostlinný olej.

Mezi nejnovější fanoušky mladé Švédky už patří také oscarová herečka Anne Hathaway, která Gretě popřála, aby zůstala silná a nepodléhala negativním komentářům okolí.

Slavní fanoušci by nyní mohli Gretě Thunbergové pomoci i materiálně. Švédka totiž nyní na sociálních sítích prosí o pomoc, jelikož jednání, jehož se měla zúčastnit v Chile, bylo přesunuto do Madridu.

Thunbergová se totiž rozhodla, že ke svému cestování využije jachtu, jelikož komerční leteckou dopravu odmítá. Její dvoutýdenní cesta z Velké Británie do New Yorku však vyvolala velkou kontroverzi. Především proto, že podle některých odborníků je tento způsob dopravy ještě méně ekologický než ten s leteckou dopravou.

„Než uděláte plachetnici, vyrobíte daleko víc emisí než při výrobě auta sériovou výrobou. Už výroba dakronových plachet je naprosto neekologická,“ řekl pro iDNES.cz mořeplavec Rudolf Krautschneider, který navíc upozorňuje, že jachty mají svůj motor a vytvářejí tak odpad.

„Ukázalo se, že jsem cestovala přes půl světa na druhou stranu. Teď bych se nějak potřebovala dostat přes Atlantik. Pokud mi někdo může pomoci, budu mu moc vděčná,“ uvedla Greta.

Uvidíme, zda jí pomocnou ruku podá třeba některá z celebrit, které tak okatě vyjadřovaly Švédce podporu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:44 středa 4. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 116
  • 52
  • 46
  • 45
  • 45
  • 39