Google školí zaměstnance o rasové rovnosti: Běloši si mají uvědomit, že jsou privilegovaní

Uvědomte si svou privilegovanou identitu, žádá korporátní společnost Google své zaměstnance. Stojí to ve školicích dokumentech, které se objevily na internetu. O rasové (ne)rovnosti v korporátní společnosti poučuje mimo jiné i aktivista, který tvrdí, že „být vychováván v Americe znamená být vychováván jako rasista“, přičemž rasistické sklony pochytávají už tříměsíční mimina.

Šokující dokumenty odhalil reportér magazínu City Journal Christopher Rufo, který komunikoval s několika zaměstnanci Google.

Jde o nejrůznější texty či videa „lektorů“. Jedním z nich je Ibram X. Kendi, americký profesor, historik, ředitel Centra pro antirasistický výzkum na Bostonské univerzitě či autor kontroverzního bestselleru s názvem Jak být antirasistou.

„Být vychováván ve Spojených státech znamená být vychováván jako rasista. A být vychováván jako rasista znamená být vychováván tak, aby se člověk stal téměř závislý na rasistických myšlenkách,“ říká Kendi v klipu.

„Ani ti nejmladší nejsou barvoslepí. Od tří do šesti měsíců začínají batolata rozumět rase a vidět rozdíly,“ dodává.

Další dokumenty vybízejí zaměstnance k tomu, aby identifikovali a pojmenovali svou rasovou privilegovanost. 

Objevil se i takový, který má za úkol cvičit rasové povědomí. Jeho součástí je pyramida „skrytých či společensky přijatelných forem bílé nadvlády“, která jmenuje třeba Trumpovo heslo „Make America Great Again“.

Donald Trump

Trump se mimochodem objevuje i v další pyramidě, která znázorňuje představitele bílé nadvlády. Nachází se zhruba v polovině, na vrcholu je pak nechvalně proslulý masový vrah Anders Breivik.

Google se prozatím k situaci nevyjádřil, nicméně už loni, krátce po smrti George Floyda, oznámil výkonný ředitel Sundar Pichai, že společnost podobné školení rasové rovnosti chystá.

„Přivítáme v Googlu externí odborníky, kteří se podělí o své zkušenosti s rasovou historií a strukturální nerovností a zahájí diskuze o vzdělávání v této oblasti a sebereflexi. Toto školení plánujeme zavést globálně do začátku příštího roku. Rovněž začleníme rozmanitost, spravedlnost a integrace do povinných školení našich manažerů,“ uvedl v polovině loňského roku Pichai.

Jak školicí dokumenty o rasismu vypadají, se podívejte ZDE.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:17 sobota 8. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 106
  • 16
  • 9
  • 9
  • 6
  • 3