Sekretářka (105) Goebbelse promluvila: Nic jsem nevěděla, žila jsem v bublině

  • Brunhilde Pomselová byla sekretářkou Josepha Goebbelse
  • Měla na starosti veškerou jeho korespondenci
  • Přes šedesát let práci pro říšského ministra propagandy tajila
  • Ve svých sto pěti letech je poslední žijící pamětnicí Goebbelse
  • Pomselová o nacistickém pohlavárovi promluvila ve filmu A German Life
„Vím, že dnes nám nikdo nevěří. Každý si myslí, že jsme věděli všechno. Nevěděli jsme nic,“ říká Brunhilde Pomselová, jedna ze čtyř sekretářek, které během války pracovaly v srdci říšského ministerstva propagandy u samotného Josepha Goebbelse. Pomselová je poslední žijící pamětnicí nacistického ministra propagandy.

Brunhilde Pomselová pracovala během druhé světové války jako sekretářka nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse. Měla na starosti veškerou jeho korespondenci, včetně té soukromé.

V nedávno zveřejněném dokumentárním filmu A German Life prozradila nejen detaily toho, jaké to bylo s Goebbelsem pracovat, jak se k němu na ministerstvo dostala, ale promluvila i o posledních deseti dnech války, které přečkala v protileteckém krytu.

Ve službě u říšského ministra propagandy byla Pomselová mezi lety 1942 a 1945. Na ministerstvo byla přeložena z rozhlasové stanice, kde jako písařka nejrychleji psala. Na svého šéfa ale v dobrém rozhodně nevzpomíná. Prý byl sice vždy galantní, ale velmi arogantní.

Podle Pomselové byl Goebbels výjimečným hercem.

„Žádný herec by nemohl být lepší v transformaci z civilizované, vážné osoby na křičícího, hlučícího muže. V kanceláři měl jakousi ušlechtilou eleganci, a pak ho tam vidět jako zuřícího trpaslíka. Neumíte si představit větší kontrast,“ vzpomínala na jeho známou řeč v berlínské sportovní hale v roce 1943, kde hovořil před davy lidí o totální válce.

Jak již před časem Pomselová vzpomínala pro německý list Bild, Goebbels byl velmi nepřístupný a svými podřízenými nijak zvlášť nekomunikoval. Prý si dokonce nepamatoval ani její jméno.

Goebbelsova rodina se strýčkem Hitlerem.

Holokaust? O tom jsem nevěděla

O holokaustu a hrůzách nacistů prý Pomselová nevěděla, ačkoli pracovala v samém srdci propagandistického systému. O politiku se nikdy moc nezajímala, v korespondenci její šéf nic nezmiňoval. Prý žila v jakési bublině.

„Vím, že dnes nám nikdo nevěří. Každý si myslí, že jsme věděli všechno. Nevěděli jsme nic, vše bylo vždy dobře utajené,“ říká v dokumentu pamětnice. Všichni z jejího okolí včetně jí prý věřili, že Židé jsou posíláni do Sudet na jejich znovuosídlení.

Brunhilde Pomselová byla sekretářkou Josepha Goebbelse.

Bublina kolem Brunhilde splaskla v roce 1945. Posledních deset dní války strávila ve sklepení ministerstva propagandy, které bylo neustále pod palbou. 1. května pak přišla zpráva, že Hitler je po smrti. Spolu s ostatními sekretářkami si pak z potravinových vaků vyrobily bílou vlajku, aby bylo Sovětům jasno, že se vzdávají bez boje.

Po válce dostala pět let

Když přišli Sověti, vytáhli Pomselovou ze sklepa a zatkli ji. Byla odsouzená na pět let, které se odpykala v několika zajateckých táborech. „Neměla jsem na růžích ustláno,“ to je prý to jediné, co chce k tomuto období říci.

O holokaustu se prý dozvěděla, až když se vrátila domů. Její život pak pokračoval v zaběhnutých kolejích. Našla si práci v administrativě ve státním rozhlase, v roce 1971 pak odešla do důchodu.

O své minulosti mlčela dlouhých 66 let. Odmítala rozhovory, s nikým o Goebbelsovi nechtěla mluvit. Až ve svých sto letech o práci v srdci říšské propagandy promluvila s německými novináři. „Nikdy mu neodpustím to, co udělal tomuto světu,“ řekla na adresu svého bývalého šéfa.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:10 pátek 16. prosince 2016. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 14
  • 13
  • 11
  • 11
  • 10