Glosa: Telička zvedá Hlas. Dělá si z voličů legraci?

Bývalý europoslanec za ANO Pavel Telička zakládá vlastní politickou stranu Hlas. | foto: Expres.cz

Europoslanec Pavel Telička vyhlásil útok na Evropský parlament a netají se ambicemi uspět i na domácí politické scéně. Spolu s dalším odpadlíkem z hnutí ANO Petrem Ježkem zakládá hnutí Hlas. Hnutí má být „proevropské“, má hájit principy liberální demokracie a prosazovat moderní ekonomiku. Přes sebevědomá prohlášení by se úspěch nového subjektu i samotného Teličky v evropských i domácích volbách rovnal politickému zázraku. Politické turisty totiž čeští voliči příliš nemilují. Telička si svých voličů navíc všiml po čtyřech letech působení v Evropském parlamentu a ti se určitě budou právem ptát, co pro ně reálně udělal?

Za dobu svého působení v politice toho Pavel Telička stačil stihnout skutečně hodně. Na konci osmdesátek vstoupil do KSČ. Možná kdyby „bolševik“ ustál období perestrojky, nebyla by mu proti srsti dráha kariérního komunisty. V roce 2004 se stal eurokomisařem pod kuratelou ČSSD, vítr politických změn po pádu Nečasovy vlády ho v roce 2013 přivedl do hnutí ANO, za které o rok později kandidoval v evropských volbách a stal europoslancem. V průběhu roku 2017 ukončil spolupráci s hnutím ANO a postupně se začaly vyostřovat jeho vztahy se stávajícím premiérem Andrejem Babišem. Zatímco loni Telička avizoval, že v politice končí, nyní zakládá nové hnutí Hlas.

„Nekývejme se zleva doprava,“ vyzývá europoslanec, který má ambice zůstat v Evropském parlamentu a se svým novým subjektem chce uspět i na domácí scéně. Jenomže přesně tohle „kývání“ Telička ve své kariéře předvedl. Barometr osobních ambicí ho v roce 2014 přivedl na kandidátku ANO. A letos, dva roky poté, co v ANO práskl dveřmi, se pokouší prorazit na vlastní pěst s novým hnutím Hlas.

Uplynulý měsíc spatřily světlo světa hned dvě nové politické značky, které chtějí u voličů zabodovat. Kromě Hlasu je to List podnikatele a moderátora Jaromíra Soukupa. A zde se ukazuje zásadní rozdíl mezi Teličkou a Soukupem. Majitel TV Barrandov je částečně recesista a pozér, kterého nelze brát ve všem úplně vážně, ale politicky nikomu nic nedluží. Kdežto Telička, jehož do sedla vynesly voličské hlasy pro hnutí ANO, voličům ani pořádně nevysvětlil, proč se nevzdal mandátu, když mu Babišovo hnutí začalo, lidově řečeno, smrdět. Odpověď souvisí s tím, že kromě vykvetlé a stoupající animozity vůči Babišovi Telička ani nové hnutí Hlas v podstatě nemají žádný program. Z pozice europoslance se nějaká kampaň ale přece jenom dělá líp.

Fráze o proevropské orientaci, liberální demokracii a moderní ekonomice jsou programové teze, se kterými půjdou za voliči Štětinova Evropa, TOP 09, silnější Piráti a koneckonců i část ODS. Zdá se, že Telička zůstal poněkud zapouzdřený v bruselské ulitě, z níž není dokonalejší přehled o tom, co se v české společnosti děje.

Pokud chce Telička uvažovat o reálném úspěchu, bude si muset nejprve vykolíkovat politické hřiště se svými konkurenty. S Jiřím Pospíšilem (TOP 09) a Jaromírem Štětinou (Evropa) ho spojuje politický turismus, s Petrem Fialou (ODS) zase podobný prkenný komunikační styl a dávka profesorského mentorství. S Piráty ho mohou dát dohromady slova o moderní ekonomice, pokud za ni tedy nebude považovat pokračování plýtvavých evropských dotací na golfová hřiště a zkrachovalé penziony. Když ale dva dělají totéž, není to totéž a Telička se bude muset zorientovat, co konkrétně chce svým novým voličům nabídnout.

Problém pro Teličku i Hlas spočívá hlavně ve výběru témat. Snaha svézt se na eurofilní vlně, která se zároveň vyhýbá citlivým tématům, u voličů zabere jen těžko. Telička svým krokem tak spíše může ubrat preference již tak vyluxované TOP 09 a přetahovat se o hlasy s Jaromírem Štětinou, jenž dal vale právě topce. Jiří Pospíšil tak bude mít zase o něco těžší hlavu z toho, aby pro TOP 09 neznamenaly definitivní konec již nadcházející evropské volby.

To, že by voliči výrazněji slyšeli na Teličkův Hlas, spadá spíše do říše politického snění. Úspěch v blížících eurovolbách by se rovnal politickému zázraku. Voliči chtějí vědět, koho vlastně volí, a Telička jim opakovaně ukázal, že s ním nemají nikdy nic jisté. Jeho Hlas připomíná volání starého medvěda, který se pokouší o další pokračování své politické kariéry.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:44 pátek 7. června 2019. Anketa je uzavřena.

  • 66
  • 48
  • 16
  • 15
  • 9
  • 7