Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Glosa: Superdebata na Nově se povedla, Babiš měl navrch, Bartoš v defenzivě

    Debata kandidátů na premiéra v TV Nova: Předseda vlády Andrej Babiš (ANO), předseda ODS Petr Fiala a předseda Pirátů Ivan Bartoš | foto: repro vysílání TV Nova

    TV Nova připravila na závěr kampaně předvolební superdebatu v mnoha ohledech lepší než veřejnoprávní ČT. Diskuze se odehrála ve formátu tří hlavních kandidátů na budoucího premiéra ČR. Formát se třemi hosty umožnil se zásadním tématům věnovat více do hloubky a nechat jednotlivé lídry vzájemně reagovat. Superdebata celkově měla spád, dobře vybraná témata i otázky a Rey Koranteng se s výzvou moderovat poslední předvolební show popasoval velmi dobře.

    Problémem všech letošních „superdebat“ bylo, že se s nimi doslova roztrhl pytel. Superdebaty měly jednotlivé televize, zpravodajské portály, rádia. Běžný divák se v nabídce různých diskuzí mohl postupně ztrácet. Do budoucna by to chtělo s termíny „superdebata“ šetřit, protože méně znamená od určitého okamžiku více.

    V decentním aranžmá předvolebního studia bylo vidět, že na výběru obleku a kravaty si dali záležet především Andrej Babiš a Petr Fiala. Patřičně vystajlovaný byl i moderátor Rey Koranteng. Všichni tři zvolili pro daný večer velice dobře. První debatu vedla Bára Divišová, která se v září stala moderátorkou Střepin a hosty byli zástupci KSČM, ČSSD, SPD a hnutí Přísaha. I ona si počínala velmi věcně a kultivovaně.

    Moderátoři volebního vysílání Novy Háta Sassmannová (vlevo), Rey Koranteng a Bára Divišová

    Moderátor Koranteng začal zostra a hned v úvodu položil všem třem kandidátům nepříjemné otázky na tělo. Andreje Babiše se zeptal, jestli si je vědom toho, že českou politiku zatěžuje a zda by nebylo nejlepší, kdyby odešel do ústraní a odblokoval napětí mezi stranami. Nepříjemnou otázku musel řešit i Fiala. Musel reagovat, zda ho na premiérskou funkci nediskvalifikuje dlouhodobě nízká popularita a důvěra u voličů.

    Ivan Bartoš byl zase tázán na názorový veletoč v oblasti migrace a výrocích o muslimské Evropě. Divákům měl srozumitelně vysvětlit, proč se z vítače stal odmítač. Zahřívací kolo zvládli všichni tři s relativním klidem.

    Následovala více než hodinová diskuze věnované klíčovým tématům, kterými žije Česko.

    Jak si v debatě vedli jednotliví lídři?

    Babiš měl navrch a určoval tempo

    Současného premiéra už musí unavovat, že velkou část mediálních výstupů musí věnovat sáhodlouhému vysvětlování svých kauz. To bylo jistě i taktikou opozičních koalic v kampani: unavit Babiše neustálým vysvětlováním afér, aby pak měl minimum času na to, co voliče skutečně zajímá. Superdebata na Nově se stokrát omletým kauzám spojených s premiérem věnovala okrajově, divák tak neměl důvod přepínat.

    Babišovi vyšla základní taktika nenechat se vyprovokovat. Argumentoval pokud možno věcně a dokládal podstatná tvrzení i konkrétními čísly. V ekonomických otázkách působil Babiš připraveně a měl většinu času nad oběma konkurenty navrch. Zároveň se mu dařilo držet tempo diskuze a soustředit se na otázky, ve kterých je nejsilnější. Dobře si Babiš počínal i v samotném závěru: mluvil o sobě, nikoliv o ostatních a nepouštěl se do negací. Chtěl zapůsobit jako kandidát na premiéra do neklidných časů, které má Česko před sebou.

    Fiala politý živou vodou překvapil

    Zatímco v debatách konkurenčních televizí Petr Fiala příliš neoslnil, v předvolebním finále na TV Nova působil jako politý živou vodou. Jeho rival Andrej Babiš ho opakovaně nazval slušným člověkem, který se však na funkci premiéra nehodí. Fialovi se za celou dobu kampaně příliš nepodařilo se vůči tomuto Babišovu pojetí vymezit a přesvědčit voliče o opaku. V poslední diskuzi se mu dařilo vystupovat přece jen více energicky, ale tah na branku a schopnost vypálit na soupeře i nějakou pořádnou rétorickou rachejtli měl přijít dříve. Od Babiše pak předseda ODS správně odkoukal, že mít k zásadním otázkám připraveny grafy a čísla zabírá.

    Bartoš působil defenzivně

    Útržky z nových ideologií, pirátského programu a politiky „Antibabiš“. Na tom všem bylo postaveno vystoupení Ivana Bartoše. Ačkoliv je Bartoš ve vztahu k současnému premiérovi více názorově a ideologicky vyprofilovaný než Fiala, v debatě celou dobu působil jako ten „třetí vzadu“.

    Jeho představení bylo spíše řečnickým cvičením, které u voličů vyvolává otázky: Co ti Piráti vlastně chtějí? Od čeho ustoupili a co stále prosazují? Problém Ivana Bartoše je, že málo mluví o sobě, zato velkou pozornost věnuje ostatním. Nerozhodnutý volič chce slyšet více než osobní kritiku a obecnější koncepty pirátského programu.

    Bartoš k žádnému tématu v podstatě neřekl žádné konkrétní opatření s vyčíslenými dopady na lidi. Spíše vypouštěl nic moc říkající výroky, že „ekonomika poroste, když lidé budou přesně vědět, kolik let je čeká do důchodu“, nebo „dejme šanci digitalizaci, protože v Estonsku to ušetřilo 3 % HDP“.

    Bartoš jako by v koncovce kampaně ztratil energii a zejména v druhé části debaty působil poměrně defenzivně. Zde je možno poznamenat, že i když Bartošův koaliční sparingpartner Vít Rakušan naskočil do několika debat jako náhradník, působil ve výsledku přesvědčivěji.

    Závěr debaty zpestřily medailonky manželek všech tří kandidátů. Určitě lepší nápad a oživení než trapas jménem Matylda, který si diváci mohli užít o den dříve.

    Volební debata tří lídrů s nejvyššími preferencemi v TV Nova

    Moderátor Koranteng to zvládl dobře

    Superdebata největší komerční televize se povedla. Moderátor Koranteng si slabší chvilky vybral spíše v jejím úvodu, pak nechal politiky mluvit a diskuze tak dostala náboj. Jeho otázky nepůsobily zbytečně nebo odtrženě od reality jako v některých jiných debatách. Pokud více vstupoval do polemiky mezi politiky, tak způsobem a ve chvíli, kdy se to hodilo. Stejně tak profesionálně

    Předvolební diskusní finále není tisková konference nebo besídka. Kandidáti na premiéra nesedí v přednáškovém sále a nejsou studenti. Volič chce určitě vidět politiky ve varu se vším všudy. Vtisknout závěrečné předvolební diskuzi úroveň, energii a udržet divákovu pozornost se tentokrát povedlo.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:28 sobota 5. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      153
    • Trapas
      87
    • Haha
      22
    • Tvl
      20
    • Cože
      8
    • Sladký
      4