Premium

Glosa: Pekarová chce údajně spojovat, její politika svědčí o opaku

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Vystupuje čím dál sebevědoměji a postupně se snaží přerůst i premiéra a lídra koalice Spolu Petra Fialu. Minulá vláda prý nedělala nic nebo jen rozhodovala ve prospěch svých členů. Politickou konkurenci hází do pytle s popiskem extremisté, protože někoho onálepkovat je jednodušší než s ním vést názorovou debatu. Vystupování doplňuje provokativním úsměvem, výmluvnými gesty a občasnými komunikačními fauly. To vše charakterizuje novou předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou. Voliči očekávali změnu a možná i trochu pokory a snahy o zasypání příkopů. K tomu však dojde jen těžko. Nová superkoalice při volbě vedení Poslanecké sněmovny ukázala, že si opozici takzvaně maže na chleba a hodlá postupovat metodou vše prohlasovat výhradně dle vlastních not.

Zatímco šéfkou Sněmovny byla zvolena šéfka malé strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, kandidáti opozičních formací z velké části ostrouhali. Do vedení neprošel Radek Vondráček (ANO) a Tomio Okamura (SPD). O kandidatuře Karla Havlíčka (ANO) Sněmovna úplně odmítla hlasovat. Z opozičního tábora tak byla do vedení zvolena pouze úspěšná hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Markéta Pekarová Adamová argumentuje, že Tomio Okamura si nezaslouží být ve vedení Sněmovny, protože jeho názory štěpí společnost. Radek Vondráček se zase prý neumí chovat. Jenomže každý politický názor v demokracii z podstavy štěpí nebo může štěpit společnost. A Radek Vondráček dostal hlasy voličů i nominaci vlastního hnutí. Stejně jako Vondráček a Tomio Okamura i Markéta Pekarová Adamová má politické odpůrce, kteří s ní nesouhlasí a nikdy by ji nevolili. Pro demokracii a vyspělou politickou kulturu je však důležité, aby všechny názory byly zastoupeny úměrně hlasům ve volbách a žádný nebyl upozaďován.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:13 neděle 13. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 141
  • 63
  • 7
  • 5
  • 4
  • 1