Glosa: Moderátor i aktivista. Kam až zajde superangažovaný Moravec?

Otázky Václava Moravce (OVM) již dávno nejsou diváckým trhákem. Jejich moderátor se postupně změnil v hlavního aktéra na úkor pozvaných hostů, což valnou část diváků postupně znechutilo a přestalo zajímat i bavit. V posledním nedělním vydání však angažovanost moderátora hlavního diskusního pořadu ČT přesáhla dosavadní meze. Nechyběly návodné a absurdní otázky i naléhavý až hysterický tón moderátorova projevu. Hlavní host pořadu premiér Andrej Babiš záhy po rozsvícení reflektorů zjistil, že proti němu nestojí jeden, nýbrž dva oponenti. Chvílemi to dokonce vypadalo, že si Václav Moravec v hodnocení otázek domácí i zahraniční politiky vystačí sám.

V posledních OVM se s šéfem hnutí ANO utkal a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Jiskření k záživné debatě, která má šťávu a baví, jistě patří. Nechápavý výraz u diváka však může vyvolat moderátor, který se od začátku pořadu s vervou ujal role třetího diskutujícího a v určitých momentech si na položené otázky i sám odpovídal.

Angažovaný moderátor jako cesta ke spokojenému divákovi?

Václavu Moravcovi se od počátku diskuse nedařilo držet na uzdě vlastní emoce a postoje. Na diváka se postupně stále více valila poměrně jednostranná kritika spojená s demagogií. Hlavním bodem Moravcem vedené debaty byly „obavy z Ruska“, resp. nedávná návštěva předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO), který v Moskvě jednal s předsedy obou komor tamějšího parlamentu. Diskuse se točila okolo jediného tématu jako káča a zejména premiér musel reagovat i na řadu poměrně absurdních dotazů.

Moravec se Babiše například zeptal, zda z ruské strany neměla zaznít diplomatická omluva za to, že Rusko do tzv. kauzy Skripal zatáhlo i Českou republiku, a zda tato omluva neměla být kategorickým předpokladem pro návštěvu i jednání české sněmovní delegace. Při vědomí reálií zahraniční politiky je přitom každému jasné, že nátlakovou politiku vůči Rusku si mohou dovolit státníci, které lze na celé planetě spočítat na prstech jedné ruky. Vějíř ultimativních diplomatických nástrojů se skutečně nehodí do rejstříku parlamentní delegace středně velké země, která přijela jednat v zásadě jen o odborných otázkách.

Vrcholem demagogie bylo, když se moderátor snažil předsedovi vlády naznačit, že snad nepřímo může za to, co o Vondráčkově návštěvě píší ruská média. Andreje Babiše lze jistě kritizovat za celou řadu věci, ale klást mu za vinu, že je snad odpovědný za práci a způsoby ruských novinářů, je skutečně dost mimo.

Hlavní politická debata ČT: navždy s Václavem Moravcem?

V případě České televize divák právem očekává, že moderátor bude usměrňovat debatu, nebude podsouvat svoje názory a přebírat roli diskutujícího. Opačnou roli si moderátor může dovolit v soukromém médiu, ve veřejnoprávní televizi by měl být názorově střízlivý. Poslední OVM ukázaly, že Václav Moravec už asi nezvládne neventilovat osobní postoje v míře, která je pro médium veřejné služby ještě snesitelná. Replikou na motto pořadu O jakých otázkách se po dnešku začne hovořit? pak bohužel je, že o moderátorovi. Je to špatně. Podobně jako když se po nepříliš podařeném fotbalovém zápase nejvíce mluví o rozhodčím.

Zřejmě by stálo za to realizovat divácký průzkum a OVM proměnit v publicistický pořad, kde se budou moderátoři střídat. Veřejnoprávní televize by tak mohla dát příležitost vyrůst novým osobnostem. Nedávné předvolební debaty ukázaly, že Česká televize takové talenty nepochybně má.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:41 středa 20. února 2019. Anketa je uzavřena.

  • 258
  • 110
  • 29
  • 23
  • 17
  • 17