Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Glosa: Česko volí prezidenta, ale Drahoš se ještě hledá

    Obrat kormidlem aneb smířlivost a relativní klid z předchozích debat před druhým kolem prezidentské volby jsou pryč. Miloš Zeman zaútočil argumenty i bonmoty v plné síle a v několika okamžicích zatlačil svého konkurenta Jiřího Drahoše do poměrně těžké defenzívy. Ačkoliv se Drahoš snažil a zejména v druhé polovině diskuse „šlápl na plyn“, navrch měl po celou dobu převážně Zeman.

    V úvodu a závěru si Drahoš neodpustil sebevědomou pózu vestoje, kterou chtěl dát najevo určitou fyzickou dominanci vůči Zemanovi, o jehož zdravotním stavu však všichni vědí. Bylo to laciné gesto, ale na určitou část voličů může zafungovat. Možná se profesor Drahoš inspiroval pofidérní „režisérskou“ výzvou Fera Feniče, která se sociálními sítěmi začala šířit krátce před diskusí a která vyzývala k debatě kandidátů vestoje.

    Hned po zahájení debaty však Zeman přešel do ofenzívy a Drahošovi vmetl, že si ho bere do úst častěji než vlastní názory, což souvisí s hlavním Drahošovým hendikepem spočívajícím v jisté názorové nečitelnosti a nevyhraněnosti.

    Drahoš působil v úvodu poměrně nervózně a na Zemanovy argumenty nedokázal adekvátně reagovat. V případě jím vypuštěného džina „dezinformací“ a zpráv BIS si pak vyloženě naběhl na vidle a Zeman toho dokázal obratně využít. Často plaval v tématech a nechal si od Zemana brát slovo. Na Drahošovi bylo vidět, že neumí příliš politicky argumentovat, což je u hlavy státu nutné. Drahoše také vykolejily bouřlivé reakce publika a celkový estrádní charakter debaty, na který dosud nebyl zvyklý.

    Miloš Zeman ve včerejší debatě i několikrát zavtipkoval.

    Moderátor Karel Voříšek do debaty nějak zásadně nezasahoval, pouze kontroloval scénář, krotil emoce v publiku a možná jednou Zemanovi mírně nahrál na smeč. Bylo tedy na obou kandidátech, kolik prostoru si na úkor protivníka získají a kdo z nich získá navrch.

    Zeman zopakoval hlavní „horké“ téma – směřující zejména k 1,5 milionu voličů hnutí ANO, kdy je ujistil, že to bude právě on, kdo i pro druhý pokus jmenuje Andreje Babiše premiérem a pověří ho jednáním o sestavení vlády.

    Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš.

    Chytrý byl od Zemana i opakovaný poukaz na jeho pozitivní zážitky spojené s četnými setkáními s voliči a zřetelná argumentační iniciativa v tématech, jakými jsou protikuřácký zákon nebo migrace. Zde Drahošovi de facto nezbývalo nic jiného než z velké části souhlasit se Zemanem, jinak by u diváků poztrácel další body.

    Summa summarum: Miloš Zeman udával debatě tempo, dynamiku i akcenty v jednotlivých tématech, zatímco jeho protivník byl po většinu času spíše v defenzívě. V druhé polovině Drahoš přece jen přidal, na zvrat celkového dojmu to však nestačilo.

    Šanci na reparát má Drahoš zítra, kdy se ocitne, pro sebe, v přátelštějším prostředí. Čtvrteční debata se bude lišit nejen osobou moderátora, místem a stopáží, ale lze očekávat, že Zeman zde bude čelit nepříjemným dotazům i pokusům o skandalizaci týkajících se jeho okolí. Zdali to ale bude Drahošovi stačit k tomu, aby byl schopen dát soupeři aspoň onu pověstnou kontaktní branku, není vůbec jisté.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:36 čtvrtek 24. května 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      105
    • Trapas
      21
    • Tvl
      11
    • Haha
      5
    • Cože
      4
    • Sladký
      4