Vrah z Glasgow byl uprchlík ze Súdánu. Úřady o něm věděly, že je šílený

V pátek odpoledne v centru skotského Glasgow zabíjel útočník s nožem. Na místě ho zastřelila policie a nyní už je jasné, o koho se jednalo. Tři lidské životy má na svědomí súdánský uprchlík, který ve Skotsku žádal o azyl. Neuvěřitelné je to, že úřady věděly o jeho psychických problémech a těsně před tragédií na ně upozorňovaly zaměstnance hotelu, kde byl muž ubytován a kde také zaútočil.

Muž s nožem v ruce zranil celkem šest lidí a tři zabil, než ho policie zneškodnila. Už včera bylo potvrzeno, že zraněn byl i dvaačtyřicetiletý policista, který v těchto chvílích bojuje o život. Jeho stav je stabilizovaný, ale kritický. V jakém stavu je dalších pět zraněných, zatím není známo. 

Z vyšetřování je zřejmé, že vrah bydlel v hotelu Park Inn, kde jako migrant ze Súdánu čekal, zda mu bude poskytnut azyl. Kvůli koronaviru jsou hotely ve městech prázdnější, a tak úřady v Glasgow rozhodly, že do nich tyto čekatele umístí.

Muž od začátku naháněl lidem strach svým chováním a dozvěděly se o tom také příslušné orgány. Ty následně ve čtvrtek večer varovaly zaměstnance hotelu, aby si na Súdánce dávali větší pozor. Tragédii to ale nezabránilo.

Podle britských médií byl útočník ve Velké Británii už delší dobu a jeho chování zneklidňovalo všechny, kteří s ním přišli do kontaktu. Přesto úřady nijak nezasáhly.

Muž byl údajně nespokojen s tím, jak je s ním v zemi zacházeno. Hotel mu připadal nevyhovující, především kvůli nedostatku jídla a velkému hluku.

Spouštěčem vražedného násilí měl být páteční hovor uprchlíka s jeho právníkem, který mu pomáhal vyřídit žádost o azyl. Podle právníka byl do rozhovoru zapojen také azylový úředník, jenž předchozí večer informoval lidi z hotelu o podivném chování agresivního muže. 

Právník se rozhodl, že klientovy problémy bude řešit přes ministerstvo vnitra, ale na to již nedošlo. Ihned po telefonátu se súdánský uprchlík chopil nože a během svého řádění byl zabit.

Ve skotském Glasgow ubodal útočník tři lidi k smrti.

Dění na místě činu popisovali očití svědci. Jedním z nich byl Craig Milroy, který byl na místě ještě před příjezdem záchranářů.

„Viděl jsem muže, jak leží na zemi, byl to Afričan, neměl na sobě boty. Byl na zemi a někdo držel jeho ránu. Nevím, jestli to byla střelná rána, nebo bodnutí,“ popisoval situaci Milroy, který potvrdil, že mezi oběťmi útoku byli také migranti z hotelu. Ti si měli na mužovo chování stěžovat opakovaně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:55 neděle 25. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 19
  • 17
  • 17
  • 13
  • 13