Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sesadí Salviniho tato kočka? Vzhlíží k Mussolinimu a lodě pro migranty chce rovnou potápět

    Modla italské krajní pravice Matteo Salvini má problém. Nejenže ho v září čeká soud kvůli údajnému únosu lodě s migranty, také v průzkumech mu voliče pomalu, ale jistě přebírá konkurence. Přesněji řečeno konkurentka, čtyřiačtyřicetiletá šéfka strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová. Názory má ještě ostřejší a nikdy se příliš netajila sympatiemi k někdejšímu diktátorovi Benitu Mussolinimu!

    O pohledné blondýně Giorgie Meloniové se v Itálii aktuálně mluví jako o žhavé kandidátce na historicky první premiérku.

    Její krajně pravicová strana Bratři Itálie nabírá sílu a průzkumy ukazují, že by zanedlouho mohla trumfnout i Ligu severu někdejšího ministra vnitra Mattea Salviniho. 

    Aktuálně má osmnáct procent a na Ligu tak ztrácí méně než čtyři procenta, píše server Politico.

    Meloniová se Salvinim platí za spojence a přátele. Ona ho nedávno podpořila, když soud vydal rozhodnutí, že bude Salvini souzen kvůli migrantům, zatímco aktivistka Carola Racketeová byla obžalob zproštěna (psali jsme ZDE), on jí zase například veřejně popřál ke Dni matek.

    „Společně brzy dáme Itálii vládu, kterou si zaslouží, bez ohledu na to, kdo se nás pokusí rozdělit,“ psala Meloniová nedávno.

    Jenže skutečnost se zdá být trochu jiná. Podle politických expertů přibývají Bratrům Itálie procenta právě na úkor Ligy severu. Před volbami, které by měly proběhnout nejpozději v červnu 2023, se tak čeká spíše boj o voliče.

    Platí za nerozlučnou dvojku. Teď ale Giorgiu Meloniovou a Mattea Salviniho čeká boj o voliče.

    Jak mohla krajně pravicová strana, která v posledních volbách získala pouhá čtyři procenta, tak rychle vystřelit nahoru?

    S Meloniovou se ztotožňuje čím dál více bojovníků proti systému. Salvini si spoustu z nich znepřátelil tím, že kývl na podporu současné vládě, čímž Liga ztratila jakousi povstaleckou pověst. To Bratři Itálie se stali jedinou větší stranou, která šla do opozice. A zároveň tak i magnetem na odpůrce vlády.

    Navíc v Itálii roste frustrace s přibývajícím přílivem migrantů z Afriky. A Meloniová, ta se s tím rozhodně nemazlí. 

    Giorgia Meloniová

    Když Salvini v roce 2019 bránil zakotvení záchranné lodi Sea-Watch, nechala se slyšet, že by posádka měla být zatčena a loď potopena. Aby už na ní aktivisté žádné další uprchlíky zachránit nemohli. 

    Zkrátka volí ještě o něco extrémnější rétoriku než její spojenec i konkurent v jedné osobě.

    Na potenciální italskou premiérku Giorgiu Meloniovou jsme se zeptali i pražského zastupitele Alexandra Bellua (ODS). Ten je původem z Itálie, tamní politické dění sleduje.

    „Vnímám ji pozitivně, hájí základní hodnoty rodiny, podporuje živnostníky a podnikatele a je velmi pracovitá. Pro Itálii by její vítězství znamenalo zlepšení ekonomické situace, podporu základních hodnot a tradic Evropy. Zvýšení bezpečnosti a podporu italského národa na všech úrovních,“ míní Bellu.

    „Možné to v dnešní době určitě je, že se stane premiérkou. Myslím si, že bude soupeřit o vítězství právě s Matteem Salvinim. Každý má něco do sebe a myslím si, že hlavní je pro oba, aby vyhrála pravice a vláda se skládala na společné spolupráci celé pravice,“ dodal Bellu.

    Fašistický škraloup

    Giorgie Meloniové nijak v růstu preferencí nepřekáží ani to, že nemá vůbec záporný vztah k někdejšímu fašistickému diktátorovi Benitu Mussolinimu.

    Giorgia Meloniová

    Její strana má kořeny v dnes již zaniklém Italském sociálním hnutí, což byla partaj založená v roce 1946 Mussoliniho někdejšími spolupracovníky. Meloniová ostatně do politiky vstoupila právě skrze mládežnickou organizaci tohoto hnutí, a to v roce 1992.

    Mottem strany bylo „Nepopírat ani neobnovovat“, což mělo značit cíl v podobě demokratické společnosti stojící na Mussoliniho myšlenkách, ale bez obnovy fašismu.

    Sama Meloniová se v minulosti nechala slyšet, že k fašismu chová „nevzrušený“ vztah, že je to zkrátka období italské historie, ale že odsuzuje tehdejší autoritářství, rasové zákony a válku.

    Bratři Itálie nicméně podle serveru Politico v minulosti na svoje kandidátky zařazovali Mussoliniho potomky, členem strany je třeba jeho pravnuk Caio Giulio Cesare Mussolini.

    Také usilovali o to, aby bylo několik ulic v zemi pojmenováno po Giorgiu Almirantovi, někdejším členovi Mussoliniho fašistické strany a novináři, který psal třeba pro deník La difesa della razza (Obrana rasy).

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:18 čtvrtek 23. září 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      72
    • Trapas
      5
    • Sladký
      4
    • Tvl
      3
    • Haha
      1
    • Cože
      1