Transfobie! Pirátka se pustila do TOP 09 kvůli vtipu o nebinárních lidech, přišla i omluva

Piráti a TOP 09 svádějí v rámci svých koalic boj o voliče a napětí panuje i mezi jejich mládežnickými organizacemi. Šéfce Mladého pirátstva Georgii Hejdukové se vůbec nezamlouval tweet členky TOP týmu, která se z legrace prohlásila za nebinární avokádo. Sama v minulosti prošla změnou pohlaví. Hejduková se začala dožadovat vysvětlení, varovala topku před podobnými excesy a její mládežnickou organizaci nařkla z toho, že není tolerantní. Do vášnivé debaty se zapojil i poslanec Nacher.

„Dobře, dám tedy prostor genderovému šílenství. Má nová identita bude nebinární avokádo. Těší mě,“ rýpla si na Twitteru členka TOP týmu, který je mládežnickou organizací TOP 09.

A nejspíše ani netušila, jak bouřlivou debatu tím spustí. 

Příspěvku si všimla šéfka Mladého pirátstva Georgia Hejduková, která například nedávno iniciovala změnu původního názvu svojí organizace Mladí piráti, protože nebyl dostatečně tolerantní ke všem pohlavím.

„Vlastně ani nevím, co na tohle napsat, jen bych se chtěla zeptat TOP týmu, zda jsou tyhle věci u nich normální, nebo je to nějaký exces. Protože jestli jste mládežníci TOP 09 a chcete si říkat liberální, tohle byste fakt neměli dávat ven,“ varovala Georgia, která se narodila jako Jiří, ale prošla změnou pohlaví.

Vzápětí se dočkala reakce rovnou celého TOP týmu, který se za svou členku postavil.

„Zakládáme si mimo jiné na svobodě slova. Proto nevidíme důvod omezovat své členy v tom, jaké vtipy si píšou na Twitter,“ stojí v prohlášení, které získalo převážně pozitivní ohlas, ale také v reakci na něj padlo třeba obvinění z transfobie.

Sama Hejduková se pak nechala slyšet, že TOP tým dosud považovala za tolerantnější prostředí.

Do debaty se zapojil dokonce i poslanec za ANO Patrik Nacher.

„Nejsem z TOP 09, ale zeptám se, kdo určí tu hranici (co je transfobní, pozn. red.)? Vy chcete akceptaci čehokoliv, ale sami bojujete proti svobodě slova? Chápu, je to proto, že si z toho dělala legraci příliš okatě, ale kdyby se někdo opravdu cítil jako avokádo, bylo by to o. k.,“ napsal Nacher.

Diskuze se pak vyostřila až v přestřelku o podstatě svobody slova. Hejduková si ale stála za tím, že vtip o nebinárním avokádu nebyl žádným vtipem, ale urážkou.

Georgia Hejduková ukazuje, že dříve bývala Jiří.

Došlo i na obvinění z šikany a marxismu, čemuž se šéfka Mladého pirátstva bránila, ovšem dosti zvláštním a nejasným způsobem.

„Nejsem marxista. Dokonce klidně otevřeně řeknu, že mi některé jeho myšlenky blízko nejsou,“ napsala Hejduková. 

Nakonec se ale dočkala od autorky vtipu o nebinárním avokádu omluvy.

„Ráda bych zde doplnila, že slečna se dneska omluvila. Vnímám to jako fajn gesto. Nemusíte věřit v to, že nebinární lidé existují, přesto vnímám, že nesouhlas jde vyjádřit slušně,“ pochvaluje si mladá pirátka, která tak dosáhla svého.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:41 úterý 31. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 112
  • 64
  • 25
  • 5
  • 4
  • 4