Praha může mít první transpolitičku: Do voleb kandiduje i šéfka Mladého pirátstva Hejduková!

Na kandidátní listině Pirátské strany pro Prahu 6 se objevilo jedno velmi zajímavé jméno. Je jím Georgia Hejduková, která se ve veřejném prostoru už nějaký čas pohybuje jako šéfka mládežnické organizace strany. Ta se sice narodila jako chlapec, jenže už ve škole si uvědomila, že se cítí být ženou. A tak prošla tranzicí.

Právě díky Hejdukové se mladí piráti řadí k nejaktivnějším mládežnickým organizacím. Vůbec nejvíce o nich bylo slyšet, když měnili název na Mladé pirátstvo, to aby byli genderově neutrální.

„Naše včerejší hlasování o přejmenování mládežnické organizace vyvolalo poměrně velké kontroverze. Samozřejmě někteří lidé okamžitě zjistili, kdo je ve vedení této iniciativy, a po internetu už kolují moje asi dva roky staré fotky a už se objevují i memy oběšených translidí s mým původním jménem. Pokud chcete vědět, proč mladí lidé nejdou do politiky, tady je odpověď,“ psala tehdy Georgia na sociálních sítích.

Teď se může stát vůbec první transgenderovou političkou v Česku. Kandiduje totiž do komunálních voleb v Praze 6.

Georgia sice figuruje až na devátém místě kandidátky, jde ale o známou tvář především mezi LGBT komunitou, a tak bude cílit na preferenční hlasy.

Georgia ukazuje, že dříve bývala Jiří.

Hejduková procházela tranzicí od roku 2017 a o proměně se několikrát rozepsala i na Facebooku. Stejně tak otevřeně mluvila i o šikaně, kterou zažívala ještě jako chlapec ve škole.

„To, že nejsem normální, jsem věděla odjakživa, protože už od školy jsem to od spolužáků slyšela každý den, pořád říkali, že jsem hnusná, divná, ošklivá. Později po mně začali házet židle, shazovat mě ze schodů, natáčet mě na telefon a dávat to na sociální sítě proti mé vůli. Často jsem si tehdy říkala: Proč já? Proč nemůžu být normální?“ uvedla například.

Hejduková se senátorkou Adélou Šípovou, které dělala asistentku.

Prozradila také, že se před proměnou v ženu pokusila o sebevraždu, tehdy jí prý pomohla organizace Amnesty International.

Na pirátských stránkách se Georgia Hejduková chlubí několika úspěchy, jichž dosáhla s mnoha projekty coby angažovaná studentka. Dokonce získala i Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu, tedy manžela královny Alžběty prince Filipa, která se zaměřuje na podporu osobního rozvoje lidí ve věku od čtrnácti do čtyřiadvaceti let.

Komunální volby jsou na programu 23. a 24. září.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:00 úterý 20. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

  • 105
  • 39
  • 11
  • 10
  • 8
  • 6