Symbol míru? Ne, sexuální násilí! Přívrženci Me Too posprejovali sochu slavného polibku

Terčem bezostyšného vandalství se stala socha znázorňující ikonickou fotografii z konce druhé světové války, na níž americký námořník líbá cizí dívku. Pouhý den poté, co svět obletěla zpráva o smrti autora zřejmě nejslavnějšího polibku, na ni někdo červenou barvou nasprejoval název kampaně Me Too. Podle podporovatelů Me Too byl totiž polibek sexuálním útokem, protože k němu žena nedala námořníkovi souhlas.

Legendární fotografie z konce druhé světová války, na které námořník George Mendonsa během euforie po kapitulaci Japonska líbá úplně cizí ženu Gretu Friedmanovou, včera znovu ožila. Právě Mendonsa totiž v úctyhodném věku 95 let zemřel.

Oběma aktérům legendárního polibku byla v minulosti dokonce postavena socha pojmenovaná Bezpodmínečná kapitulace, která stojí ve floridské Sarasotě. Představuje symbol míru a svobody, jenže pouhý den po námořníkově smrti si ji vzali na paškál zbabělí vandalové.

Šlo o pomatené jedince sympatizující s kampaní Me Too, která má za cíl bojovat proti sexuálnímu násilí na ženách. Právě jméno kampaně sprejeři načmárali na lýtko ženy.

Vandalové na sochu legendárního polibku nasprejovali název kampaně Me Too.

Jaký k tomu měli důvod? Přívržencům Me Too leží ikonická fotografie a tím pádem i její socha v žaludku. Greta Friedmanová se totiž v minulosti nechala slyšet, že jejím přáním nebylo, aby ji Mendonsa políbil, ale on ji prostě chytl a udělal to. Zároveň ale nikdy neřekla, že by jí polibek vadil, prý ho brala jako symbol radosti z konce války. Samozvaní bojovníci za ženská práva si však usmysleli, že šlo o sexuální útok.

Nápis už byl ze sochy naštěstí smyt.

Vzhledem k tomu, jak velkou část sochy nápis zabíral, byla škoda vyčíslena na tisíc dolarů, tedy bezmála 23 tisíc korun. Magistrát města Sarasota ovšem informoval, že už byl nápis odstraněn. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:57 čtvrtek 20. června 2019. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 13
  • 12
  • 11
  • 8
  • 7