Soud s policistou, který zaklekl na Floyda: Byli jsme drogově závislí, řekla Georgeova přítelkyně

Hysterický pláč, protesty před budovou soudu a ozbrojení vojáci v ulicích! V Minneapolisu začal ostře sledovaný proces s bývalým americkým policistou Derekem Chauvinem, který čelí obvinění z vraždy a zabití Afroameričana George Floyda. Před soudem promluvila také Floydova přítelkyně Courteney Rossová, která se slzami v očích přiznala, že jak ona, tak její partner byli závislí na opiátech.

Přítelkyně George Floyda Courteney Rossová byla prvním předvolaným svědkem během čtvrtečního soudního líčení. Stačilo pár minut a už se rozplakala.

Podle britského webu Mail Online před soudem přiznala, že jak ona, tak Floyd byli závislí na opiátech a v den, kdy Floyd zemřel, si oba kupovali drogy od Georgeova kamaráda, jistého Morriese Lestera Halla, který v osudný den seděl ve Floydově vozu na sedadle spolujezdce. Tento muž je považován za klíčového svědka, ale odmítá svědčit u soudu.

Rossová u soudu také zavzpomínala na to, jak se dala s Floydem dohromady. Poprvé se s Afroameričanem setkala v roce 2017 v Armádě spásy, kde Floyd pracoval jako člen ochranky. 

Rossová kromě závislosti na drogách přiznala také to, že ona i Floyd pravidelně užívali oxykodon, lék proti bolesti, který je k dostání pouze na předpis. Pilulky si měli pořizovat od výše zmíněného Floydova přítele.

Courteney Rossová přijíždí k soudu.

Dva měsíce před smrtí se Floyd předávkoval

Přítelkyně George Floyda soudu poté detailně popsala, jak si dva měsíce před Floydovou smrtí společně koupili pilulky, jimiž se následně Floyd předávkoval a skončil v nemocnici. 

Jenom v březnu roku 2020 byl podle Rossové George Floyd hospitalizován dvakrát. V jednom případě byl jeho stav vážný a v nemocnici zůstal pět dní.

Obhájce obžalovaného policisty Chauvina Eric Nelson se snažil najít paralelu s příznaky, na které si Floyd stěžoval v den, kdy zemřel. Rossové se tedy zeptal, zdali si po předávkování pilulkami u Floyda také všimla pěny v jeho ústech. 

Rossová řekla, že ano, a dodala, že si Floyd stěžoval také na bolesti břicha. „Měl pocit, že zemře,“ popsala Rossová Floydův stav po předávkování.

Přítelkyně George Floyda se u soudu rozbrečela a přiznala, že oba byli drogově závislí.

Rossová přiznala, že u Floyda v posledních týdnech jeho života zaregistrovala změny v chování. I tak si ale týden před smrtí opět společně objednali výše zmíněné pilulky od Halla. 

Právník policisty Chauvina staví obhajobu na tom, že George Floyd nezemřel kvůli Chauvinově koleni na krku, ale na náhodné předávkování metamfetaminem a fentanylem, jehož vysoké hladiny byly nalezeny v jeho krvi.

Advokáti rodiny George Floyda Ben Crump a Antonio Romanucci vydali poté prohlášení, ve kterém uvádějí, že se obhajoba snaží zkonstruovat zcela nový příběh tím, že tvrdí, že Floyd zemřel na předávkování, přitom celý svět prý věděl, jak tomu bylo. 

„George před Derekem Chauvinem kráčel, mluvil, smál se a dýchal v pohodě. Když ale dal Chauvin koleno na Georgeův krk, nemohl dýchat a uhasl tak jeho život,“ stojí v prohlášení právníků.

Rodinný právník se u soudu zdraví s bratrem George Floyda.

Jestli nemůžeš dýchat, přestaň mluvit!

Soudní proces podle očekávání doprovázejí mohutné protesty v ulicích města Minneapolis. Před budovou soudu jsou demonstranti, někteří z nich drží v rukou Floydovu fotku či nápisy „I can’t breathe“ (Nemůžu dýchat).

Před budovou soudu probíhají protesty.

George Floyd zemřel loni 25. května poté, co byl zadržen několika policisty, přičemž Derek Chauvin mu několik minut klečel na krku. 

Přestože se jednalo o běžný policejní postup, soud nyní zkoumá, zda strážník nepřekročil hranici. Floyd několikrát zopakoval, že nemůže dýchat a má strach.

Z přepisu celé komunikace je jasné, že Floyd policistům zopakoval, že nemůže dýchat, celkem dvacetkrát.

„Mluvit tě stojí sakra hodně kyslíku,“ řekl ležícímu muži Chauvin. „Pokud nemůžeš dýchat, přestaň mluvit, přestaň řvát,“ dodal ještě strážník, který na Floydovi klečel téměř osm minut.

„Zabíjí mě. Zabíjí mě. Nemůžu dýchat, nemůžu dýchat,“ křičel dále Floyd, na něhož později vyplulo, že byl několikanásobně trestán a strávil dlouhé roky ve vězení.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:05 sobota 31. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 121
  • 27
  • 23
  • 4
  • 4
  • 3