Je větší šance, že vás zabije černoch, říkají dva Češi žijící v Americe

Kvůli smrti George Floyda po brutálním zásahu policisty opanovaly Ameriku protesty proti násilí páchaném na afroamerické komunitě. Na druhé straně se objevují názory, že vysoký počet Afroameričanů, na něž dopadne ruka zákona, je dán extrémně vysokou zločinností černochů. Nikoli takzvaným „rasismem“. Dvojice Čechů, která již přes pět let žije ve Spojených státech, pro taková tvrzení nabízí čísla a statistiky.

Najít na internetu video, jak bílý policista zabíjí černocha, není nic nemožného. Většinou jde o mediálně sledované případy, po kterých se demonstruje po celé Americe.

Tentokrát mají protesty doslova globální rozsah a za ochranu „černých životů“ se demonstruje doslova po celém světě. A v mnoha případech se protesty mění v rabování majetků nevinných podnikatelů.

Nejen na to chtěla prostřednictvím svého videa upozornit dvojice Čechů, kteří již přes pět let žijí ve Spojených státech, odkud prostřednictvím svého YouTube kanálu Live More! CZ informují o svých zážitcích

„Rádi bychom vám nastínili ten rasismus v Americe. Je to čistě objektivní. Jde o oficiální zdroje, které není problém si ověřit. My nejsme rasisti. S černochy jako s rasou nemáme problém. Nemáme problém si s nimi podat ruku, kamarádit se. Tohle není o rasismu. Nikdo sem rasismus netahejte. My rasisti nejsme. To celé, co s v Americe děje, není o rasismu,“ říkají na začátku videa Terka a Balů, kteří svá tvrzení opírají o oficiální data.

Hned na začátku nastíní demografickou situaci podle posledního sčítání lidí, z něhož vyplývá, že z 330 milionů obyvatel tvoří 60,4 procenta běloši a 13,4 procenta černoši, což znamená, že bělochů je ve Spojených státech 4,5krát více než černochů.

„Podle dat FBI se v roce 2018 stalo obětí trestného činu 3191 bělochů a 2834 černochů. Je zvláštní, že jich je skoro stejně jako bělochů, když jich tu žije 4,5krát méně. Není to ale známka rasismu. Skoro 92 procent úmrtí černochů mají na svědomí totiž černoši a jen 8 procent běloši. Naopak 16 procent zavražděných bělochů má na svědomí černoch. Za rok 2018 bylo zabito 234 černochů bělochem, ale 514 bělochů černochy. Těch černochů je 4,5krát méně. Je tak 9,5krát větší šance, že černoch zabije bělocha než běloch černocha,“ vysvětluje pár, který svá tvrzení opírá o oficiální statistiky FBI.

Dohledali si i oficiální statistiky kriminality v USA za rok 2018. „Černoši obecně páchají 2,3krát víc kriminality. Vraždu a neúmyslné zabití páchají o 6,9krát víc, přepadení či oloupení o 7,1krát víc, ozbrojené napadení o 3,1krát víc. Šance, že vám auto ukradne černoch, je 2,5krát větší, a 4,5krát větší šance je, že narazíte na to, že bude černoch nepovoleně ozbrojený,“ zní podle jejich slov oficiální statistiky tamního ministerstva spravedlnosti.

„Nezpochybňujeme to, že se mezi policajty najde nějaký ubožák, který má potřebu se povyšovat. To je všude. Amerika je ale jiný svět a tady policajti řeší jiné případy než v Česku. Oni každý den nasazují své životy. Tady má zbraň každý. Teď jsme se dozvěděli, že černoši se nelegálně ozbrojují 4,5krát víc než běloši. A když policajt někoho zastaví, musí předpokládat, že může být ozbrojený. Já s tím mám vlastní zkušenost, když mě chytili, že jsem překročil rychlost. Přijela tři policejní auta, ověřovali mi otisky prstů, lustrovali mě, jestli jsem tu legálně. Nejvíc stresující bylo, když přijel policajt s kufříkem na snímání otisků prstů a řekl mi, abych vystoupil z auta a šel za nimi. Já jsem vylezl z auta v kraťasech, tričku a žabkách, takže bylo evidentní, že nemůžu mít u sebe zbraň. A viděl jsem, že všichni tři policajti dali ruce na zbraně. Měli neprůstřelné vesty a ruce na zbrani. Tohle byl nepříjemný pocit. Já jsem byl pokorný, spolupracoval jsem s nimi, nechtěl jsem se dostat do žádného problému. Já jsem běloch a i na mě byli opatrní a čekali, že bych mohl vytáhnout zbraň. Oni s každým musí jednat tak, že je ozbrojený,“ říká Balú s tím, že kdykoliv někoho v Americe zastaví policista, dostane jasné instrukce.

„Máte mít ruce na volantu, vypnout motor. Pokud nerespektujete, co ten policajt řekne, dochází k nějaké přestřelce. Neomlouváme, že ho zaklekli a zabili. To je vražda. Ten policajt by si to měl vyžrat do poslední kapky. Ale s policií se nediskutuje, ale spolupracuje. Z toho videa je evidentní, že se to nemuselo stát. Kdyby on spolupracoval, nemuselo se to stát. Kdyby byl čistý, chtěl začít nový život, nebude platit falešnými penězi,“ tvrdí dále ve svém videu s tím, že policisté ve Spojených státech za rok 2019 zabili 588 bělochů a 259 černochů. Je tak 2,5krát větší šance, že zabijí černocha než bělocha

Nerovnoprávnost v Americe podle nich ale neexistuje. „Kdo chce, má šanci se vypracovat. Máme pocit, že černoši jsou větší rasisti než my běloši. Pro černocha je každý běloch automatický otrokář. Přitom na dvaceti-, padesáti- a stodolarovkách jsou bývalí otrokáři, ale neviděli jsme, že by někdo pálil peníze,“ říkají Terka a Balú s tím, že jim nejvíc vadí heslo „Na černých životech záleží“.

„Záleží na všech životech, nejen na černých. Ale i na asijských, bílých, žlutých, zelených,“ dodávají ve svém videu, které už vidělo přes 300 tisíc lidí a stalo se doslova virálním.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:02 pátek 16. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 812
  • 49
  • 46
  • 42
  • 36
  • 34