Vandalové posprejovali i Lincolnovu sochu. Americký prezident přitom zrušil otroctví

Ke zbabělým útokům na sochy historických osobností se uchýlili „demonstranti“ proti rasismu v Británii. Svrhli památku na filantropa Colstona s tím, že obchodoval s otroky. Také posprejovali sochu hrdiny Winstona Churchilla, protože prý zastával rasistické názory. A nově tito hrdinové znesvětili i sochu Abrahama Lincolna. Měli by se ale doučit historii, protože americký prezident přispěl ke zrušení otroctví. Otázkou je, zda od demonstrantů nemělo jít o projev uznání, ale ani to sprejování na sochu neomlouvá.

Lincolnovu sochu, stojící na Parliament Square v Londýně, pachatelé posprejovali jmény Afroameričanů zabitých policií. Nechybělo heslo Black Lives Matter a nápisy připoutané k tělu sochy.

Proč se slavný americký prezident takového ponížení dočkal, je záhadou. Byl to totiž on, kdo tvrdě bojoval proti otroctví a nakonec se před 150 lety zasadil o jeho zrušení. 

Ostatně na Lincolna spáchal atentát radikální přívrženec otrokářského Jihu John Wilkes Booth právě z výše uvedeného důvodu.

Otázkou je, zda nešlo od demonstrantů o projev uznání. Na soše se totiž neobjevily hanlivé nápisy jako v případě Winstona Churchilla. Jenže ani dobrý záměr neospravedlňuje čmárání sprejem po soše, tedy kulturní památce, nadto tak významné osobnosti, která na místě stojí už od roku roku 1920.

Po obchodníkovi Edwardu Colstonovi a největším britském hrdinovi Winstonu Churchillovi, premiérovi, který porazil Hitlera, jde o další sochu historické postavy, jež útoku vandalů čelí. A to se vůbec nelíbí současnému premiérovi Borisu Johnsonovi.

Demonstranti znesvětili i sochu Abrahama Lincolna.

„Chci jasně říct, že ti, kdo útočí na veřejné památky nebo na policii, která se nás snaží udržet v bezpečí, budou čelit plné síle zákona,“ pohrozil Johnson nesmlouvavě.

„Tito lidé znehodnocují pokojné protesty a podkopávají je v očích mnoha lidí, kterým by jinak byly sympatické,“ dodal s tím, že by lidé měli rasismus porazit klidnou a legální cestou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:25 středa 7. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 41
  • 39
  • 39
  • 38
  • 38