Zlatá rakev, přítomnost celebrit a andělská křídla. Trestaný George Floyd bude mít pohřeb jako král

V americkém Texasu se dnes uskuteční pohřeb George Floyda, jehož smrt při policejním zásahu rozpoutala rasové demonstrace, které se postupně z USA přelily do celého světa. Muž s celkem bohatou kriminální minulostí bude uložen v honosné zlaté rakvi, a přestože byl v minulosti opakovaně trestán za obchodování s kokainem a také za ozbrojenou loupež, nyní je George Floyd označován za anděla a oblíbená je také jeho přezdívka „něžný obr“.

Pohřeb George Floyda se uskuteční v úterý v Houstonu okolo šesté hodiny večer našeho času, tedy více než dva týdny poté, co byl zabit při policejním zásahu, kdy mu téměř devět minut klečel na krku policista Derek Chauvin, který je již ve vazbě a byl obviněn z vraždy třetího stupně.

V reakci na smrt George Floyda vznikly protesty pod názvem Black Lives Matter, kde lidé po celém světě žádají rasovou rovnost.

Pohřeb muže, jehož ještě před dvěma týdny svět vůbec neznal, bude mít parametry posledního rozloučení s hollywoodskou celebritou. Nejvýraznějším symbolem bude zlatá rakev, která by měla být během obřadu otevřená. Celý přenos bude vysílán online přímo z kostela a budou jej přenášet také americké televizní stanice v čele s CBSN.

Pohřbu se zúčastní řada amerických celebrit, přímo v kostele bude boxer Floyd Mayweather nebo slavný herec Jamie Foxx. Boxerská legenda se už pochlubila tím, že veškeré náklady na pohřeb, včetně oné zlaté rakve, chce zaplatit ona sama.

Na pohřbu zazní také nahraná zpráva demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena, který odletěl do Houstonu, aby se setkal s Floydovou rodinou.

Na veřejném rozloučení s Floydem, jež se uskutečnilo v pondělí, se přišly Floydovi poklonit tisíce lidí. Řada z nich měla na sobě trička s nebožtíkovou podobiznou, kde má vyobrazena andělská křídla.  

Trestní minulost George Floyda

• George Floyd se přestěhoval do Minneapolisu v roce 2014 poté, co byl propuštěn z vězení v Houstonu v Texasu, kde byl kvůli krádeži.

• Během svého zatčení byl pod vlivem fentanylu a metamfetaminu.

• Floyd měl v době svého zatčení za sebou více než desetiletou kriminální minulost a nejméně pětkrát byl ve vězení.

• Floyd se účastnil ozbrojené loupeže, kde s pistolí v ruce vyhrožoval ženě smrtí. Podle soudních záznamů se doznal, že v domě hledal cennosti a drogy.

• V prosinci roku 2005 byl zatčen za držení kokainu, což mu vyneslo deset měsíců vězení.

• Za drogy si osm měsíců odseděl také v roce 2002.

• V srpnu roku 1998 byl obviněn z několika krádeží.

Podle organizátorů bude pohřeb podléhat značným bezpečnostním opatřením. Před vstupem do kostela bude připraven detektor kovů a kvůli koronaviru budou na místě také zdravotníci, kteří budou účastníkům měřit teplotu. Vstoupit do kostela bude dovoleno jen 500 lidem, což je čtvrtina jeho kapacity.

Očekává se však, že v okolí budou další tisíce lidí.

Spojené státy se připravují na pohřeb George Floyda, který bude vysílán online.

Starosta Houstonu, kde Floyd vyrůstal, prohlásil, že odkaz George Floyda je teď tak velký, že může změnit svět.

„Jde o to, udělat tu správnou věc. Chceme spravedlnost pro George, ale také spravedlnost pro mnoho dalších,“ řekl starosta Sylvester Turner, který pochopitelně zločineckou minulost George Floyda nezmínil, ačkoliv to byl také právě Floyd, jenž ve městě roky kšeftoval s drogami, za což byl opakovaně trestán.

Spojené státy se připravují na pohřeb George Floyda, který bude vysílán online.

Během posledních dní byl některými lidmi přirovnáván k Martinu Lutheru Kingovi, tedy nejvýznamnějšímu vůdci afroamerického hnutí za občanská práva. Jenže s tím rozdílem, že Luther King byl baptistický kazatel a na rozdíl od George Floyda neměl na svém kontě ozbrojenou loupež.

Ostatky budou uloženy na hřbitově na předměstí Pearlandu, kde je pochována také Floydova matka.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:26 středa 7. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 201
  • 47
  • 44
  • 42
  • 30
  • 30