Takhle se policista nechová, Floydovo naléhání měl poslechnout. Kolegové Chauvina nešetřili

U minneapoliského soudu pokračuje ostře sledovaný proces s Derekem Chauvinem, který je obviněn z vraždy Afroameričana George Floyda. Hrozí mu za to až 40 let. Vaz lámou bývalému policistovi především výpovědi někdejších kolegů, které si soud předvolal v uplynulých dnech. „Klečet někomu na krku se absolutně neslučuje s naší politikou,“ prohlásil například šéf minneapoliské policie, podle něhož měl Chauvin poslechnout Floydovo naléhání.

Derek Chauvin klečel zadrženému Georgi Floydovi na krku bezmála devět minut, přestože muž přestal klást odpor a naopak na policistu naléhal, že je mu zle a nemůže se nadechnout.

Obžaloba ho viní z vraždy druhého stupně, tedy vraždy bez úmyslného zavinění smrti, za což expolicistovi hrozí až 40 let vězení. Viněn je i z vraždy třetího stupně s maximální sazbou 25 let, kterou je ale podle odborníků snazší prokázat. 

V posledních dnech před soudem vypovídali bývalí kolegové Dereka Chauvina a jejich slova obhajobě do karet rozhodně nezahrála.

„Absolutně souhlasím s tím, že ten zákrok porušuje naši politiku. Tohle není to, co děláme a učíme,“ prohlásil u soudu šéf minneapoliské policie Medaria Arradondo.

Šéf minneapoliské policie Medaria Arradondo

Prohlásil také, že Chauvinův zákrok byl akceptovatelný pouze „během prvních několika sekund“.

„Ale jakmile pan Floyd přestal vzdorovat, očividně se ocitl v nouzi a snažil se na to upozorňovat, měl (Chauvin) přestat,“ prohlásil Arradondo.

Stejně tak Chauvinův zákrok sepsul i poručík Richard Zimmerman, který je nejdéle sloužícím policistou v Minneapolisu. Podle něj byla úroveň síly použitá na George Floyda zbytečná.

„Držet ho na zemi tváří dolů a držet mu koleno na krku takovou dobu není potřeba, naopak je to potenciálně smrtelně nebezpečné,“ řekl Zimmerman.

Poručík Richard Zimmerman

„Zadržená osoba je ve vaší moci. Její bezpečnost je vaší zodpovědností. Stejně tak je vaší zodpovědností to, aby se cítila v pořádku. Jakmile je člověk v poutech, musíte ho co nejdříve dostat z polohy na břiše, protože ta omezuje jeho možnost dýchat,“ dodal.

Při křížovém výslechu se pak také nechal slyšet, že policisté mohou použít nezbytně nutnou sílu, ale že spoutaný člověk na zemi žádné nebezpečí nepředstavuje. 

U soudu ale vypovídal také lékař Bradford Langenfeld, který sloužil na pohotovosti, kam Floyda již bez známek života přivezli. 

Ten připustil, že nedostatek kyslíku, který označil za příčinu smrti, může způsobit i fentanyl a metamfetamin, tedy látky nalezené v těle George Floyda. 

Před budovou soudu probíhají protesty.

Právě to, že smrt mohla způsobit kombinace drog, se snaží prokázat Chauvinova obhajoba.

Soudní proces odstartoval 29. března a předpokládá se, že potrvá nejméně měsíc. Podle listu The New York Times jde o jeden z nejsledovanějších procesů za několik posledních desetiletí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:47 středa 4. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 11
  • 7
  • 5
  • 2
  • 2