Nemohu dýchat, Michael Jackson a ležení na zemi. V Praze se demonstrovalo za George Floyda

Na tři sta převážně mladých lidí protestovalo na Staroměstském náměstí v Praze proti policejnímu násilí a rasismu ve Spojených státech. Část z nich se dokonce i s transparenty po dvou hodinách přesunula k americké ambasádě. Od vchodu do budovy je museli oddělit policisté!

Stejně jako v jiných světových metropolích i v Praze v sobotu proběhla demonstrace, kterou vyvolala smrt černocha George Floyda. Toho 25. května v Minneapolisu během zatýkání zabil policista Derek Chauvin, když mu déle než osm minut klečel na krku.

Podle informací ČTK šlo převážně o cizince. Mezi demonstranty měla být hodně slyšet angličtina a polština.

Na rozdíl od jiných světových metropolí se pražská demonstrace obešla bez konfliktů. Protestovalo se jenom hesly jako I can’t breathe (Nemohu dýchat), jež měli demonstrující na rouškách, nebo transparenty Bez spravedlnosti není mír či jinými protirasistickými hesly. Zpívaly se také písně Michaela Jacksona.

Demonstrace se neobešla bez skandování Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

Účastníci demonstrace, mezi nimiž byli Američané dlouhodobě žijící v Praze, měli zdůraznit, že v české metropoli se s projevy rasismu nesetkávají.

Část z nich následně přes Karlův most a Malostranské náměstí zamířila k ambasádě USA, kde před vrata položili své transparenty a skandovali Floydovo jméno. Od vchodu do budovy je oddělili policisté.

Podobná shromáždění se v sobotu konala například v australských městech, zúčastnily se jich desítky tisíc lidí. Protestovalo se také v Londýně, Varšavě, Lisabonu či Paříži.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:57 neděle 4. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 90
  • 48
  • 30
  • 29
  • 29
  • 27