Ross z Přátel protestuje proti rasismu. V Buffalu se rozpadá policejní sbor!

Buffalští policisté ukázali, jak moc jsou jednotní. Všech 57 příslušníků pořádkové jednotky policie v americkém Buffalu podalo v reakci na domnělou nespravedlnost výpověď. Rozčílil je vyhazov dvou kolegů, kteří tento týden během pouličních protestů srazili na zem a vážně zranili seniora. Policisté tvrdí, že jen dělali svou práci. Do protestů proti policejní brutalitě proti Afroameričanům se mezitím připojil i představitel Rosse z kultovního seriálu Přátelé David Schwimmer.

Sedmapadesát policistů odešlo od pořádkové jednotky kvůli incidentu při protestech vyvolaných smrtí George Floyda. Starší muž se postavil do cesty těžkooděncům, ti jej odstrčili, muž zavrávoral, ztratil rovnováhu a upadl na hlavu.

Ve videu je vidět, jak policisté křičí na 75letého muže, který jim při demonstraci vyjde vstříc a něco jim říká. Poté jeden z policistů do muže strčí, senior klopýtne, upadne a zůstane ležet na zemi. Krátce nato se mu u hlavy objeví stružka krve.

Ani jeden z přítomných policistů neposkytl zraněnému první pomoc. Té se dočkal až od přítomných vojáků.

Šokující událost sice okamžitě odsoudil guvernér státu New York Andrew Cuomo, který zákrok označil za zcela neopodstatněný a naprosto hanebný.

Kolegové dvou již suspendovaných strážců zákona jsou ale jiného názoru. S vyhazovem svých kolegů nesouhlasí a jako protest dali hromadně výpověď. Argumentovat mají tím, že jen dělali svou práci.

Do protestů proti rasové nerovnosti v Americe a policejní brutalitě, která je mířená právě proti Afroameričanům, se zapojila mimo jiné i hvězda kultovního seriálu Přátelé David Schwimmer, který ztvárnil roli Rosse.

„Pochodovali jsme na počest bezpočtu černých životů, které byly ztraceny kvůli rasové nesnášenlivosti. Jsme naštvaní a zděšení lhostejností našeho prezidenta a požadujeme lepší zítřky pro naše děti. Všechny naše děti,“ napsal Schwimmer ke snímku, na němž spolu se svou bývalou partnerkou Zoe Buckman protestuje přímo v centru New Yorku.

David Schwimmer se svou expartnerkou Zoe demonstruje v New Yorku proti rasismu.

A neprotestuje se jenom ve Spojených státech, kde se některé demonstrace proměnily v rabování, ale přesunuly se i do Evropy.

Demonstrace probíhají ve Francii, Anglii nebo v Praze, kde je v sobotu v 17 hodin naplánovaná akce na podporu hnutí Black Lives Matter (BLM; Na černošských životech záleží) a proti dlouhodobému porušování lidských práv černých Američanů ze strany vlády a policie v USA. Účastníci budou oblečeni v černé.

Součástí akce bude zapalování svíček, předčítání jmen zavražděných, pokleknutí a symbolické ulehnutí na dlažbu jako vyjádření způsobu smrti trestaného recidivisty George Floyda.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:36 neděle 4. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 29
  • 28
  • 27
  • 26
  • 26