Amerika se mění v Divoký západ: „Demonstranti“ vyrabovali už i jedoucí vlak, domobrana se mobilizuje

Tohle už nejsou protesty proti rasismu, ale regulérní válka. V ulicích Spojených států se množí případy rabování, jejichž terčem jsou obchody s luxusním oblečením, automobilky nebo třeba i vlak převážející elektroniku. Druhý tábor, převážně se skládající z amerických vesničanů a voličů Donalda Trumpa, už do ulic vyrazil také. A to řádně vyzbrojen.

George Floyd zemřel už před více než týdnem, v ulicích Spojených států ale napětí neustává, naopak. Jenže o Afroameričanovi, kterému se stal osudným zbytečný a brutální zákrok policisty, už to dávno není.

Namísto toho se zdá, že se za oceánem schyluje k občanské válce.

Na jedné straně stojí lidé, kteří Floydovu smrt sprostě využívají, rabují a kradou a označují to za protest. Paradoxem je, že podle videí jde v drtivé většině o Afroameričany.

Jako třeba v Chicagu, kde dav rabujících zaútočil na nákladní vlak. Podle serveru NY Post si z něj zloději odnášeli elektroniku, především velké televize. To je ostatně vidět i na záběrech samotných.

Takových případů je po celých Spojených státech nespočet. Terčem zbabělých zlodějíčků jsou nejčastěji obchody s luxusním zbožím či právě s elektronikou.

Na druhé straně zase stojí Američané, jimž rabování není lhostejné. Ti jsou nejčastěji vyzbrojeni samopaly a odhodláni bránit svoje města před rabujícími.

Často jde o obyvatele menších měst, nezřídka jsou vidět typické červené kšiltovky Donalda Trumpa. A na mnoha místech už dochází ke střetům.

Vyzbrojení Američané v ulicích

Rabování, vyzbrojená domobrana. Schyluje se v USA k občanské válce?

Američané se chystají bránit rabujícím.

Naštěstí zatím ne krvavým, jenže oba tábory jsou extrémem z obou stran politického spektra. Je namístě se bát, že otevřená válka mezi extrémní levicí a extrémní pravicí je jen otázkou času.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:44 sobota 3. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 191
  • 45
  • 39
  • 36
  • 35
  • 34